20.9 C
Amsterdam

Primeur: Catalaanse parlement erkent Israël als apartheidsstaat

Lees meer

Het parlement van Catalonië, een autonome regio in Spanje, is het eerste parlement in Europa dat erkent dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid tegen de Palestijnen.

Eerder kwamen Human Rights Watch en Amnesty International tot eenzelfde conclusie. Apartheid is een in het internationaal recht gedefinieerde juridische term, die verwijst naar systematische onderdrukking door een raciale groep over een andere.

Westerse landen zijn terughoudend om Israël te veroordelen, mede vanwege de nauwe banden die ze met Israël hebben. Zo neemt het Nederlandse kabinet de conclusie van beide mensenrechtenorganisaties niet over. Het Catalaanse parlement doet dat nu wel.

De motie werd in maart ingediend door de linkse partijen in het Catalaanse parlement. Ze willen dat de Spaanse regering Israël verantwoordelijkheid houdt voor misdaden tegen de Palestijnen.

De internationale pro-Palestijnse beweging BDS (‘Boycot, Disinvestments and Sanctions’) en de Nederlandse pro-Palestijnse lobbyorganisatie The Rights Forum zijn verheugd over het Catalaanse besluit.

‘Wat Catalonië kan, kunnen wij ook’, twittert The Right Forum richting het account van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

- Advertentie -