17.2 C
Amsterdam

China neemt maatregelen vanwege racisme tegen zwarte mensen

Lees meer

De zuidelijke Chinese provincie Guangdong neemt antidiscriminatiemaatregelen in reactie op het racisme tegen zwarte mensen. Zij worden gediscrimineerd omdat zij het coronavirus zouden verspreiden. Dit schrijft het internationale nieuwsmedium Quartz.

De maatregelen volgen op een groot schandaal in april. Afrikaanse bewoners werden in provinciehoofdstad Guangzhou uit hun huizen gehaald en verplicht in quarantaine gezet. Ook bij hotels en bij de McDonalds mochten zij niet meer binnen.

Beelden van discriminatie gingen viral op social media, waarna Ghana, Kenia, Nigeria en Oeganda besloten de Chinese ambassadeur op het matje te roepen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Afro-Amerikaanse ondernemers om de stad Guangzhou te mijden.

Aanvankelijk ontkenden de communistische machthebbers in Beijing alles. Ze gaven de westerse media de schuld die nepnieuws zouden verspreiden, ondanks het feit dat Afrikaanse media de eerste media waren die met dit nieuws kwamen. Maar nu heeft de Chinese overheid besloten om toch wat te doen, volgens critici omdat de racistische incidenten slecht zijn voor het imago van China in Afrika.

‘Elke organisatie of persoon mag het aanbieden van hotelaccommodatie en het verhuren van huizen aan een specifieke groep mensen niet beperken of weigeren vanwege hun nationaliteit, ras, geslacht of huidskleur. Ze mogen evenmin de vrije toegang worden ontzegd tot openbare gelegenheden zoals lokale gemeenschappen, winkels en parken’, staat in een nieuwe bepaling.

Waarnemers verwachten dat hotels en andere etablissementen in Guangzhou zich snel aan deze regels gaan houden, omdat in het communistische China alles top-down geregeld wordt.

- Advertentie -