13.2 C
Amsterdam

China sloopt koepels van moskeeën om ze meer ‘Chinees’ te maken

Lees meer

De Chinese autoriteiten slopen duizenden koepels en minaretten van moskeeën, om moskeeën zo meer ‘Chinees’ te maken. Dit bericht de Amerikaanse radiozender National Public Radio.

Volgens de autoriteiten zijn koepels en minaretten het bewijs van buitenlandse religieuze invloed. Openlijke islamitische architectuur wordt gesloopt, met als doel om van oudsher islamitische etnische groepen te ‘siniseren’ – meer Chinees te maken.

Een van de moskeeën die is verbouwd is de Dongguan in Xining in Noordwest-China. Begin dit jaar besloten de provinciale autoriteiten om de koepels van de moskee te slopen.

‘De regering zegt dat ze willen dat we onze moskeeën meer Chinees maken, zodat ze meer lijken op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking’, zegt een islamitische boer die granaatappels verkoopt buiten de moskee van Xining tegen National Public Radio. ‘Ik denk dat de moskee er hoe dan ook goed uitziet, maar wat hebben we er eigenlijk over te zeggen?’

Let wel: het gaat hier niet om de regio Xinjiang, waar de islamitische Oeigoeren in concentratiekampen worden gestopt en veel moskeeën compleet worden gesloopt, maar om een gebedshuis van een andere groep: de Chinese Hui-moslims.

Na meer dan 1.300 jaar in China te hebben gewoond, hebben de Hui-moslims – waarvan er ongeveer 10,5 miljoen zijn – zich aangepast door cultureel en taalkundig Chinees te worden en spirituele concepten en termen uit de oude Chinese filosofie over te nemen. Verschillende Hui-sekten hebben ook Chinese religieuze praktijken in hun erediensten opgenomen, zoals het branden van wierook tijdens religieuze ceremonies.

Het etnische beleid van China was ooit: culturele autonomie op eigen grondgebied. Maar deskundigen zeggen dat de Communistische Partij onder het bewind van Xi Jinping is overgestapt op een nieuwe aanpak van assimilatie, waarvan ook de rigoureuze aanpak – mogelijk zelfs genocide – van de islamitische Oeigoeren in Xinjiang getuigt.

De Amerikaanse China-expert Dru Gladney zegt dat het doel van China is om minderheden, ook de islamitische Hui, meer te laten lijken op etnische Han-Chinezen, die in China in de meerderheid zijn.

- Advertentie -