22.9 C
Amsterdam

‘China verbiedt Oeigoeren religieuze besnijdenis’

Lees meer

De communistische autoriteiten in Xinjiang, de noordwestelijke provincie van China waar de Oeigoeren en andere moslims wonen, hebben de religieuze besnijdenis in de ban gedaan. Dit meldt Radio Free Asia.

Een Oeigoerse vluchteling in Europa vertelt Radio Free Asia dat een kennis vorige maand naar een heropvoedingskamp is gestuurd vanwege het besnijden van zijn zesjarige zoontje. Hij heeft de besnijdenis van zijn zoon niet uitgebreid gevierd, maar een kleine ceremonie gehouden waarbij slechts enkele familieleden aanwezig waren.

Niettemin werd de man verraden en naar een van de heropvoedingskampen gestuurd, waar meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden worden vastgehouden. Zij worden beschuldigd van ‘religieus extremisme’ en ‘separatisme’.

Besnijdenis is nog wel toegestaan in Xinjiang, maar moet plaatsvinden in een ziekenhuis. Het mag niet thuis gebeuren, waarbij de islamitische riten worden toegepast.

Ook andere religieuze riten worden aan banden gelegd door de communistische autoriteiten, meldt Radio Free Asia. Zo zouden de Oeigoeren de nikah niet meer mogen uitvoeren, een religieuze rite die plaatsvindt tijdens het huwelijk. Dit ritueel zou ‘religieus extremisme’ zijn.

- Advertentie -