16.5 C
Amsterdam

Christiano Ronaldo bekritiseerd na foto met ‘vriend’ Jordan Peterson

Lees meer

De Portugese stervoetballer Cristiano Ronaldo ligt onder vuur. Dit keer niet vanwege vermeend vedettegedrag bij zijn Engelse club Manchester United, maar door met de omstreden conservatieve Canadese psycholoog Jordan Peterson op de foto te gaan.

De Instagram-foto van Ronaldo (37) met zijn ‘vriend’ Peterson (60) kreeg al meer dan vijf miljoen likes. ‘Ik heb zelden iemand meegemaakt die meer (dan Ronaldo, red.) verdiend heeft wat hij heeft bereikt. Het was goed je te ontmoeten’, bedankt Peterson hem.

Er is veel lof voor deze ontmoeting. Zo vindt de Vlaamse publicist Dyab Abou Jahjah Peterson ‘een denker van formaat die meestal on point is (en soms naast zit). Een beetje zoals Ronaldo als spits.’

Peterson, die zichzelf als een professor tegen ‘politieke correctheid’ beschrijft, staat bekend om antilinkse en antifeministische uitspraken zoals ‘wit privilege is een marxistische leugen’ of ‘mannelijkheid wordt bedreigd’. Ook strijdt hij fel tegen ‘genderneutraliteit’ en de ‘transgender-ideologie’. Volgens wetenschappelijk onderzoek uit 2019 vormen rechtse denkers als Peterson een ‘gateway drug’ naar extreemrechts.

Velen zijn dan ook teleurgesteld in Ronaldo. De Britse krant Daily Mail citeert een paar Manchester United-fans met Twitter-reacties als ‘Echt een smet op zijn nalatenschap’ en ‘Laat hem weggaan’. Een andere fan waarschuwt dat Peterson nu nog meer aandacht krijgt. ‘Stel je voor hoeveel jonge mannen vanavond Peterson video’s aan het kijken zijn.’

Anderen tweeten wel te weten waarom Ronaldo en de op ‘masculiniteit’ hamerende Peterson elkaar goed lijken te liggen. Ronaldo werd er namelijk van beschuldigd in 2009 een Amerikaanse vrouw in Las Vegas te hebben verkracht, iets waarvoor rechters hem overigens niet hebben veroordeeld.

- Advertentie -