Studie: ‘Rechtse denkers als Jordan Peterson vormen ‘gateway drug’ naar extreemrechts’

Lees meer

Hoe radicaliseert iemand tot de extreemrechtse, wit-nationalistische alt-right? Braziliaanse wetenschappers werpen een nieuw licht hierop. Volgens hen spelen YouTube en de ‘gematigdere’ alt-light en het ‘intellectual dark web’, met bekende namen als Jordan Peterson en Ben Shapiro, een voorname rol in het radicaliseringsproces.

Met het ‘intellectual dark web’ duiden de onderzoekers een groep Angelsaksische denkers aan die zichzelf niet als conservatief presenteren maar er wel uitgesproken rechtse opvattingen op nahouden. Ze zijn veel op YouTube te vinden, zoals de Amerikaanse podcast-presentator Ben Shapiro, die zich afzet tegen ‘linkse politieke correctheid’ en de Canadese publieke intellectueel Jordan Peterson, bekend van zijn strijd tegen ‘cultuurmarxisme’ en de concepten van ‘white privilege’ en ‘genderneutraliteit’.

Ook identificeerden de onderzoekers een radicalere rechtse stroming, die desalniettemin ‘gematigder’ is dan de alt-right: de ‘alt-light’. Dit zijn YouTubers die zichzelf niet expliciet aanduiden als ‘white supremacists’, maar die wel degelijk zouden flirten met dergelijk extreemrechts gedachtegoed. Een bekende naam die hier volgens de onderzoekers bij hoort is de Canadees Stefan Molyneux, die gelooft in de ‘white genocide’-complottheorie en witte supremacisten als de rassentheoreticus Jared Taylor in zijn YouTube-show ontving.

Na het analyseren van 79 miljoen reacties op honderdduizenden YouTube-video’s, komen de onderzoekers tot de conclusie dat gebruikers in hun opvattingen radicaliseren ‘vanuit de alt light en het intellectual dark web naar de alt-right’. Aldus wijzen ze erop dat relatief minder rechtse types als Jordan Peterson en Stefan Molyneux kunnen dienen als ‘gateway drug’ richting de alt-light en zelfs richting YouTubers met expliciet extreemrechts, wit-nationalistisch gedachtegoed, dat de onderzoekers onder ‘alt-right’ scharen.

Zij noemen als voorbeeld van alt-right de Canadese vlogger Faith Goldy, die zich onder andere zorgen zegt te maken over ‘een toekomst voor witte kinderen’ en plaatsnam in de podcast van de neonazi-site the Daily Stormer. Een ander voorbeeld: James Allsup, een Amerikaanse politiek commentator die lid is van de neonazistische American Identity Movement.

Opvallend is dat de onderzoekers voor het radicaliseringsproces op YouTube een kwalijke rol toewijzen aan de algoritmes van YouTube. Die verwijzen soms automatisch door naar alt-right-video’s en -kanalen en doen dat nog veel vaker richting YouTubers die verbonden zijn aan de alt-light en het intellectual dark web.

Er klinkt al langer kritiek op de algoritmes van YouTube. Zo onthulden de Volkskrant en de Correspondent in februari nog dat de algoritmes van YouTube mensen automatisch naar rechts-radicale video’s leiden – zelfs wanneer je er niet naar op zoek bent.

De techgigant heeft daarom begin juni aangekondigd extreemrechtse video’s te zullen verwijderen. Wie op YouTube ‘discriminatie, segregatie of uitsluiting op basis van ras, geslacht of seksualiteit’ bepleit, die zal worden berispt. Zo heeft het bedrijf eerder deze maand het YouTube-kanaal van alt-right-commentator James Allsup, die 450.000 abonnees had, verwijderd.

- Advertentie -

6 REACTIES

 1. Volgens Argentijnse wetenschappers speelt blootstelling aan bekende linkse denkers als Karl Marx en Herbert Marcuse een voorname rol in het radicaliseringsproces richting extreemlinks.

 2. Volgens Paraguayaanse wetenschappers speelt blootstelling aan bekende islamistische denkers als Said Qutb en Ahmad ibn Taymiyya een voorname rol in het radicaliseringsproces richting extreemislamistisch.

 3. Ik had nog nooit van deze mensen gehoord. Jordan Peterson spreekt voornamelijk over mensen die zich onvolwassen gedragen en geen verantwoording nemen. Ben Shapiro is iemand die de staat Israël boven alles verheft. In geen van beide herken ik een soort hitlers die de massa’s opzwepen tot fascisme. Wel heb ik er twee namen bijgeleerd. Net als mijn email adres dat eindigt op “DDS” , de eerste internetprovider in Nederland ooit, De Digitale Stad… Ik had nog nooit van De Dagelijkse Standaard gehoord, laat staan dat ik het las of er een aanhanger van ben. Wel kwam is zo bij een random video uit op youtube, die uit een overtreffende trap van intelligentie lijkt te komen naast dit gesnotter over Peterson of Shapiro :
  https://youtu.be/ORp3q1Oaezw . Waarom komt dit verhaal niet in de Nederlandse media, waarom alleen schietpartijen en andere ellende. Deze man,
  Daryl Davis, een muzikant heeft een betekenis groter dan Obama of zelfs Mandela. Hij komt tot de kern van het probleem door respect en open debat. Iemand met een zwarte huid die de beste vriend wordt van de opperste klan leider. Waarom kunnen de ‘nobele’ poltieke partijen in Nederland dan alleen maar het FvD en de PVV uitsluiten ? Omdat ze BANG zijn. Ze zijn BANG om ontmaskerd te worden als ze discussie aangaan. Daarmee maakt het D66, de VVD én GL van bedenkelijker allooi dan de KKK !

 4. Wel, ik werd zo enthousiast over wat ik ontdekte [ Daryl Davis], dat ik vergat om de rest van dit artikel te lezen ! Helaas kan er niets gewijzigd worden en moet ik eigenlijk alles eerst in “word” typen en dan hier plakken, maar dat voelt te klinisch. Dus : Stefan Molyneux . Ook nog nóóit van gehoord. OK, ik leef in een hutje-op-de-hei heb geen extreem links óf rechts vrienden, dus hoe vind je dan dit soort mensen. Wel, feitelijk dankzij dit soort websites die dit soort mensen demoniseren. Wat alles wat ik kan vinden op youtube is een parodie op de originele show. Deze man moet dus heel erg goed zijn in het raken van ze achilleshiel van fachistisch links. En inderdaad : de man heeft solide argumenten en dan wordt je al draaikont helemaal niet goed van.. Dus, mijn dank voor de doorverwijzing !
  En dan : Faith Goldy. Daar lijkt een schroefje aan los te zitten als je ziet waar ze mee in verband wordt gebracht. Hmm.. James Allsup , niet zo fris.

  Maar het blijkt dat alleen ‘rechts van het midden’ mensen worden uitgesloten, niet ‘links-van-het-midden’. Is iedereen die links is heilig ?

 5. Dit moet iedereen echt zien. De voorzitter van de vereniging van amerikaanse psychiaters, die voor een generatie Amerikanen heeft bepaald wie er geestesziek is en wie niet, heeft op televisie in een interview gezegd dat Donald Trump waarschijnlijk verantwoordelijk is voor meer doden dan Stalin, Mao Ze Dong en Hitler samen…. En dat terwijl hij zelf Donald Trump nooit heeft gesproken. Overigens heeft recent zijn vereniging verklaard dat het af te raden is om mensen medicatie voor te schrijven als ze de patient nog nooit hebben gezien… … maar deze ‘dokter’ verklaard Trump zelfs krankzinnig, zonder hem ooit te hebben gesproken. Zo iemand zou toch president zijn.. …brrrr.. Deze man is zelf zo gek als een deur ! https://youtu.be/HSOorzE0EYg

 6. Dit is echt niet extreem rechts, dit is goede journalistiek :
  Interview met ‘General Jeff” , een hiphop artiest die vrijwillig ‘burgemeester’ is geworden van Skid Row, de wijk waar daklozen een tentje op straat mogen opzetten in de nacht. Het leven van daklozen in Los Angeles is naar verhouding goed, gezien het klimaat. Veel omliggende staten hebben geen geld (over) voor daklozen opvang en hebben de “Greyhound therapie” bedacht. Ze geven daklozen een enkele reis met de Greyhound..
  Let op de rat die in vol daglicht over de stoep loopt in de achtergrond. Mensen worden met een smoes hun huis uitgezet omdat de eigenaar een premie krijgt als hij een dakloze een huis geeft.. .. er is 2 miljard uitgetrokken voor huisvesting : $ 500.000,- per dakloze. Maar het geld verdwijnt in de corruptie.. https://youtu.be/Y7zgWoJRDxk

  Diep inzicht in de Amerikaanse droom…

  https://youtu.be/Y7zgWoJRDxk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here