14.5 C
Amsterdam

CIDI haalt stukken over Palestijnse NGO offline na aangifte en sommatie

Lees meer

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft drie artikelen verwijderd van de eigen website. In de artikelen werd de Palestijnse NGO Al-Haq in verband gebracht met terrorisme.

Vorige week deed Al-Haq aangifte deed tegen de pro-Israëlische organisatie wegens smaad en laster. Al-Haq heeft ook een sommatie naar het CIDI gestuurd, om binnen zeven dagen de drie artikelen te verwijderen. Dit heeft het CIDI nu, zonder hier verdere ruchtbaarheid aan te geven, gedaan.

Het gaat om drie artikelen (opgeslagen in het web-archief: 1, 2 en 3) uit mei en juni. Ook gerelateerde tweets en facebookberichten zijn verwijderd.

Al-Haq is één van de zeven Palestijnse NGO’s die in 2021 door Israël op de terreurlijst zijn gezet, omdat ze banden zouden hebben met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Alle zeven NGO’s ontkennen deze banden.

De Europese Unie besloot aanvankelijk de subsidie aan Al-Haq te bevriezen, maar kwam hierop terug toen na onderzoek bleek dat terreurbanden niet konden worden aangetoond.

Al-Haq stelde dat het CIDI met de drie gewraakte artikelen bijdraagt aan het ‘delegitimeren’ van het maatschappelijk middenveld in de Palestijnse gebieden. Twee van de drie artikelen bevatten bovendien foto’s van PFLP-strijders.

Al-Haq: ‘Deze redactionele keuze getuigt op zichzelf van het opzettelijke voornemen (…) van het CIDI om de reputatie en geloofwaardigheid van Al-Haq in Nederland en daarbuiten ernstig te schaden.’

Tegen de Kanttekening wil adjunct-directeur Naomi Mestrum van het CIDI nog niet veel zeggen over het verwijderen van de artikelen: ‘We zijn nog volop hiermee bezig. We kunnen hier geen inhoudelijke uitspraak over doen. We nemen dit heel serieus. We gaan er goed naar kijken, met onze advocaat. Volgende week wellicht weten we meer.’

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Nederland in 2021 de subsidie aan Al-Haq had bevroren. Dit is onjuist – het betreft hier de Europese Unie – en is aangepast.

- Advertentie -