17.3 C
Amsterdam

Contactorgaan Moslims en Overheid maant moskeeën: nog niet openen

Lees meer

Afgelopen weekend meldden enkele moskeeën dat ze zich voorbereiden op een heropening vanwege de aangekondigde versoepeling van de lockdown. Het Contactorgaan Moslims en Overheid is niet blij met de berichtgeving hierover, schrijft Republiek Allochtonië.

Hoewel moskeeën er zelf voor hebben gekozen nu dicht te zijn, mogen ze officieel nog dertig mensen toelaten. Dit aantal van dertig wordt binnenkort opgerekt: moskeeën en andere gebedshuizen mogen vanaf 1 juli maximaal honderd mensen mogen toelaten.

Centrum de Middenweg in Rotterdam en de Amsterdamse Blauwe Moskee (foto) hebben daarom aangegeven hun deuren vanaf 1 juli weer te openen. Ze willen op vrijdagen twee diensten houden, steeds met maximaal honderd bezoekers per dienst. Bezoekers moeten dan wel hun eigen kleedje meenemen.

Ook worden de gebedsplekken afgeplakt: op die manier kunnen moslims zich aan de anderhalve meter afstand houden, is het idee. Verder hebben de Middenweg en de Blauwe Moskee het plan opgevat om via een app bezoekers te registeren en een plaats toe te wijzen.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) reageert geschrokken en heeft een persbericht uitgestuurd. Het gaat echt maar om een paar moskeeën, benadrukt het contactorgaan. De berichten over deze plannen van de Middenweg en de Blauwe Moskee zouden een uitzondering zijn.

‘We doen een beroep op ieder persoon of personen die dit soort wensen uitspreken om serieus om te gaan met de mogelijke effecten van hun uitspraken voor gezond- en veiligheid van oudere mensen en kwetsbare groepen’, waarschuwt het CMO.

‘We vragen aan alle moskeebesturen vriendelijk doch uitdrukkelijk om ontwikkelingen te volgen via de website van de overheid, CMO en eigen koepelorganisaties.’

Het contactorgaan zegt in nauw overleg te zijn met de overheid en experts om richtlijnen te formuleren voor de situatie na 1 juli. ‘Tot 1 juli verandert er niks! Wij zullen ruim voor 1 juli zorgvuldig opgestelde protocollen publiceren en verspreiden om de moskeeën voor te bereiden op een gefaseerde opening.’

- Advertentie -