18.6 C
Amsterdam

Contactorgaan Moslims & Overheid hekelt ‘dubbele standaarden’ en islamofobie tijdens Gaza-oorlog

Lees meer

Het Contactorgaan Moslims & Overheid (CMO) heeft in een persbericht kritiek op de houding van de Nederlandse overheid ten aanzien van Israël. De regering zou ‘dubbele standaarden’ hanteren. Ook maakt het platform zich zorgen over de toenemende islamofobie in Nederland, als gevolg van de situatie in Gaza.

De Gaza-oorlog heeft inmiddels aan meer dan 12.000 Palestijnse burgers het leven gekost. Nederlandse moslims voelen zich zeer betrokken bij Palestina en hebben kritiek op de pro-Israëlische opstelling van de Nederlandse regering, die het ‘recht op zelfverdediging’ van Israël steunt. Volgens het CMO sluit de Nederlandse overheid nu de ogen voor de gruwelen die op dit moment plaatsvinden in Gaza.

‘Het zou Nederland sieren om geen dubbele standaard te hanteren, op te komen voor de universele mensenrechten van de Palestijnen en Israël te veroordelen voor de oorlogsmisdrijven.’ Met het bieden van onvoorwaardelijke steun aan Israël maken de autoriteiten zich volgens het CMO medeverantwoordelijk voor de schendingen van het internationaal humanitair recht. ‘Wij zien liever dat de autoriteiten de universele mensenrechten ook toepassen op de Palestijnen en zich hard maken voor deze universele mensenrechten.’

Ook maakt CMO zich zorgen over de toenemende islamofobie in Nederland, als gevolg van de situatie in Gaza. ‘Steeds vaker worden moskeeën en moslims doelwit van islamofobe uitlatingen, bedreiging en moslimhaat. Moslims krijgen regelmatig te maken met moslimdiscriminatie, ook in de vorm fysieke aanvallen op moskeeën. De toenemende mate van anti-islam tendensen is zorgelijk en doet de sociale cohesie in de samenleving niet ten goede.’ Om die reden verwacht CMO concreet van de overheid ‘dat zij daden en woorden zal vermijden die het vertrouwen tussen de overheid en de moslimgemeenschap zouden ondermijnen’.

 

 

- Advertentie -