15.8 C
Amsterdam

EU-fractie D66: strafprocedure tegen Nederland om ‘institutioneel racisme’

Lees meer

De Europese Commissie moet kijken naar de mogelijkheid om een strafprocedure aan te spannen tegen Nederland vanwege de toeslagenaffaire. Dat betoogt D66-Europarlementariër Samira Rafaela in een brief aan de Europese Commissie. 

Rafaela wil dat de Eurocommissie bekijkt of het ‘institutioneel racisme’ in de toeslagenaffaire ‘een potentiële schending van EU-wetgeving’ is. ‘Ik wil dat Nederland op de vingers wordt getikt en de consequenties ervaart’, zegt ze tegen het AD.

Haar brief aan de commissie is mede ondertekend door antidiscriminatieorganisaties De Goede­ Zaak, S.P.E.A.K. en Controle Alt Delete.

Opmerkelijk is dat Rafaela een strafprocedure wil tegen haar eigen land, waar haar eigen partij in de regering zit. Ze heeft de partijtop van tevoren niets laten weten.

Rafaela: ‘Als politica en gezien mijn eigen ervaringen met discriminatie vind ik het onuitstaanbaar dat mijn eigen lidstaat zich hier schuldig aan maakt.’

Via een zogeheten ‘inbreukprocedure’ die Rafaela wil kan de Europese Commissie een lidstaat alsnog dwingen zich aan EU-wetgeving te houden. Recente inbreukprocedures die veel aandacht trokken waren die tegen Polen en Hongarije, vanwege schendingen van de rechtsstaat en de onafhankelijke rechtspraak.

Rafaela: ‘Als die landen moeten stoppen met discriminatie, moet Nederland dat ook doen.’

- Advertentie -