22.3 C
Amsterdam

‘Dalit-kakkerlakken’, moslims in een kamp: jeugd India radicaliseert online

Lees meer

Hindoe-nationalistische jongeren in India radicaliseren op internet en maken gebruik van provocerende alt-rechtse memes, zoals Pepe the Frog, om haat tegen moslims en dalits (kastenlozen) te promoten.

Sinds premier Narendra Modi van de hindoe-nationalistische partij BJP in 2019 werd herkozen, is de moslimhaat in India gegroeid. Vorige week nog dook een volgens critici overduidelijk anti-islamitische overheidscampagne op die moslims als terroristen zou framen. En onlangs verscheen een app die moslimvrouwen ‘veilt’.

Ondertussen radicaliseren veel jonge hindoes op het internet, meldt de Indiase website the Wire. Ze vinden de ‘pragmatische’ BJP van Modi te slap. Echte hindoenationalisten zijn volgens deze radicale hindoe-jongeren de ‘trads’ – traditioneel -, een woord dat ze lenen van de Westerse alt-right-beweging, een racistische online-cultuur die zich afzet tegen liberale en progressieve waarden.

Dit lenen geldt voor meer woorden en symbolen. Zo zijn volgens Indiase trads ‘gematigde’ hindoe-nationalisten ‘raita’s’, ‘verprutsers’ die weinig verschillen van links en liberaal. Dit lijkt op het gebruik van ‘cuckservatives’, een term waarmee de alt-right gematigde conservatieven bekritiseert. De Indiase trads gebruiken ook Pepe the Frog, de groene alt-right-kikker. Zo laten ze Pepe plassen op slachtoffers van verkrachting, moslima’s of dalit-vrouwen.

Indiase trads gebruiken zelfs nazistisch propagandamateriaal. Een nazi-poster die vrouwen worden oproept om meer witte kinderen te baren, werd veranderd in een hindoe-nationalistische poster waarop het hindoe-gezin wordt gepromoot.

Wel zijn er verschillen met de Westerse alt-right. De alt-right was tijdens het presidentschap van Donald Trump dol op hem, terwijl de Indiase alt-right Modi te gematigd vindt. Ook dat Modi uit een lagere kaste komt, die van de shudra‘s (arbeiders), is voor de trads een steen des aanstoots.

‘Humor’ van de trads is provocerend en bevat beelden van geweld, om moslims en dalits te ‘triggeren’. Het gaat onder meer om memes met onthoofde moslims, moslims die door een auto worden overreden en moslims en ‘Dalit-kakkerlakken’ die worden vergast in kampen.

Sommige trads verheerlijken het verbranden van weduwen, kastenslavernij en Nathuram Godse, de moordenaar van Mahatma Gandhi. Enkele alt-rechtse hindoes roepen anderen op om wapens te kopen, wat hun westerse tegenhangers in de VS ook doen. Vorige maand nog riepen hindoe-extremisten op tot het doden van moslims.

Volgens the Wire is het gevaar van geweld dan ook groot. Zeker gezien terroristen als Brenton Tarrant, die in 2019 tientallen moslims doodschoot, hun inspiratie opdeden op het alt-right-internet.

- Advertentie -