13.7 C
Amsterdam

De Bilt start eigen onderzoek naar roof van Joods vastgoed tijdens WOII

Lees meer

De Bilt zal een onderzoek beginnen naar de roof van woningen van Joodse huiseigenaren die in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd. Dit besloot het college van burgemeesters en wethouders (B&W) in antwoord op vragen van GroenLinks en PvdA.

GroenLinks en PvdA besloten raadsvragen te stellen in reactie op publicaties van onderzoeksplatform Pointer, waaruit bleek dat in de oorlog meerdere Joodse panden zijn onteigend en doorverkocht. Voordat er excuses komen, wil het college eerst weten wat de houding van De Bilt en de voormalige gemeente Maartensdijk was tegenover de Joden die de Holocaust overleefden en na de bevrijding terugkeerden naar hun huizen.

Inmiddels hebben tientallen gemeenten – waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amersfoort – een onderzoek laten uitvoeren naar de kwestie rond geroofd Joods vastgoed tijdens de Duitse bezetting. Uit die onderzoeken bleek dat Joodse Holocaustoverlevenden na hun terugkeer uit de concentratiekampen door Nederland kil en zakelijk werden ontvangen. Sommige gemeenten legden aan Joodse overlevenden zelfs naheffingen op van achterstallige gemeentebelastingen, aldus RTV Utrecht.

- Advertentie -