18.1 C
Amsterdam

Den Haag krijgt slavernijmonument: ‘Kan verbindend werken’

Lees meer

De gemeente Den Haag wil in 2023, 160 jaar na de afschaffing van de slavernij in Suriname, een slavernijmonument onthullen. Dat meldt Omroep West.

Een commissie onder leiding van oud-wethouder Rabin Baldewsingh concludeerde na gesprekken met diverse organisaties en deskundigen dat voor zo’n monument een breed draagvlak bestaat.

‘Het monument en de herdenking zijn bedoeld voor de gehele Haagse samenleving’, aldus de adviescommissie. ‘Voor alle Hagenaars, ongeacht hun afkomst. Door gezamenlijk het verleden te kennen en te erkennen, kan er worden gewerkt aan een gezamenlijke verwerking daarvan.’

GroenLinks-wethouder Bert van Alphen heeft de aanbevelingen van de commissie-Baldewsingh grotendeels overgenomen. Den Haag zal ook elk jaar de afschaffing van slavernij herdenken op 1 juli.

Eén van de pleitbezorgers van het Haagse slavernijmonument is GroenLinks-raadslid Serpil Ates. ‘Slavernij is een gedeelde geschiedenis van ons allen’, vertelt ze aan Omroep West. ‘Dat moeten we erkennen. Maar ook dat we het met z’n allen hebben afgeschaft. Het is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis, waar we lering uit kunnen trekken. Zo’n monument kan verbindend werken.’

- Advertentie -