17.1 C
Amsterdam

Discussie: mogen boeren meer dan moslims?

Lees meer

Bepaalde boeren gebruiken, uit protest tegen de stikstofmaatregelen, intimidatie tegen politici en geweld tegen de politie. Voor sommige Nederlanders contrasteert de ‘slappe aanpak’ van ‘witte boeren’ met hoe mensen van niet-witte en islamitische komaf worden bejegend.

Zo twittert schrijver Abdelkader Benali: ‘Bruine mensen, onder wie ik, bijten al dagen op onze tong om niet iets te hoeven zeggen over dubbele standaard, politieke hypocrisie en getolereerd geweld, maar we zeggen niets want we hebben onze tong eraf gebeten.’

Journalist Joop Lahaise valt hem bij: ‘Je hoeft niet ‘bruin’ te zijn, zelfs geen immigrant uit een land rond de Middellandse Zee, om met verbijstering te constateren wat boeren kennelijk mogen, waar bijvoorbeeld milieu- en antiracisme-demonstranten er allang met de lange lat en het waterkanon van langs hadden gekregen.’

‘Terreur. Dit is niets minder dan terreur. En ze komen er gewoon mee weg’, plaatst Trouw-columnist Emine Ugur onder een filmpje waarin boeren een politieauto opzij duwen, zodat een tractor naar huis van stikstofminister Christianne van der Wal kan rijden.

Ugur is het ook eens met een twitteraar die vraagt aan premier Mark Rutte: Geen ‘Pleur op’, Mark?’, nadat Rutte het boerenprotest bij het huis van Van der Wal veroordeelde. Iets soortgelijks zei Rutte wél in 2016 over Turkse Nederlanders die geen binding hebben met ons land.

Ugur en Benali wijzen op een ‘dubbele moraal’ in de media en politiek: hard tegen biculturele Nederlanders, zacht tegen boeren. Als de boeren moslims waren geweest, dan was er vast veel harder opgetreden, is de strekking van hun verwijt.

Dat wordt hen niet in dank afgenomen door twitteraars die de boeren verdedigen. ‘Dit is geen terreur in tegenstelling tot aanhangers van jouw religie’, bijt Bart Nijman van GeenStijl Ugur toe. Volgens Nijman draait het hier om ‘verzet’.

Ook Bart Schut van het Nieuw Israëlitisch Weekblad ziet een scheve moraal ten nadele van de boeren: ‘Dus #trekkerterroristen is trending voor boerenactivisten? Met dank aan dezelfde types die het moordende, martelende en slaven houdende ongedierte van de Islamitische Staat ‘Syriëgangers’, ‘uitreizigers’ en ‘terugkeerders’ noemen.’ Hij geeft een tip aan boeren: ‘Bekeer je tot de islam.’

- Advertentie -