2.9 C
Amsterdam

Dries van Agt verlaat CDA vanwege omgang met Palestijnen

Lees meer

Oud-premier Dries van Agt heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. In een verklaring zegt hij de partij ‘met zwaar gemoed’ te verlaten. De reden: de opstelling van het CDA tegenover de Palestijnen.

De oud-premier laakt dat ‘het CDA het hoofd blijft afwenden van het immense leed dat het Palestijnse volk wordt aangedaan’ en handelt ‘tegen de christelijke inspiratie die de partij in zijn vaandel voert’.

Van Agt richtte de pro-Palestijnse organisatie The Rights Forum op en zette zich in om zijn partij tot een andere opstelling te bewegen. Dat is mislukt, zegt hij nu. 

Eind mei stemde de CDA-fractie tegen moties die onder meer de aanvallen van Israël op Gaza en de – internationaalrechtelijk illegale – Israëlische kolonisering van de Westelijke Jordaanoever veroordelen. Voor Van Agt was dit de druppel, schijft hij op de website van The Rights Forum:

‘Ik heb de hoop verloren dat het CDA de kant van het recht, de rechtvaardigheid en de solidariteit met mensen in verdrukking zal kiezen. Ik voel me dan ook vervreemd van mijn partij en me er niet meer thuis, en kan nu niet anders meer doen dan mijn lidmaatschap opzeggen.’

Van Agt (90) was ruim vijftig jaar lid van het CDA en voorloper KVP. Van 1977 tot 1982 was hij premier voor het CDA. In 2017 stemde Van Agt al niet meer op het CDA, zo liet hij weten na vragen hierover, maar op GroenLinks.

‘Het gedrag van de CDA-fractie heeft mij diep teleurgesteld en gegriefd’, besluit van Agt in zijn verklaring. ‘Ik zeg u vaarwel in treurnis.’

‘Erg jammer’, is de reactie van CDA-leider Wopke Hoekstra. ‘Mijn vriendschap en contact met hem waardeer ik zeer en dat zal niet veranderen. We blijven ons als partij inzetten voor duurzame vrede in het Midden-Oosten door te werken aan een tweestatenoplossing.’

De Palestijnse vertegenwoordiger in Nederland is wel blij met Van Agts vertrek en dankt hem ‘voor zijn principiële houding, aan de goede kant van de geschiedenis, tegen de voortdurende bezetting en onteigening van mijn volk. Onze strijd voorrechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid is universeel en gaat standvastig door’.

- Advertentie -