Duitse moskeekoepel: aanslagen op moslims komen door vergiftigd debat

Lees meer

Er is een directe relatie tussen het maatschappelijk debat in Duitsland en extreemrechts geweld tegen moslims. Dat stelt de Turks-Duitse moskeekoepel Turkse Islamitische Unie van Religieuze Zaken (DITIB). 

De extreemrechtse aanslag op twee shishalounges in Hanau kwam als een dreun voor Duitse moslims. Bij deze aanslag vielen tien doden. ‘Islamofobie is niet langer te verbergen’, zegt de Duitse DITIB-bestuurder Zekeriya Altug tegen radiozender Deutschlandfunk Kultur.

DITIB-voorzitter Kazim Türkmen beaamt deze analyse. ‘De DITIB-gemeenschappen maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen van de afgelopen weken’, zei hij na de aanslag in Hanau. ‘Er is een verband tussen maatschappelijke debatten en aanvallen op moskeeën en moslims. DITIB wijst hier al jaren op.’

De Duitse regering heeft na de aanslag in Hanau het thema moslimhaat geen enkele keer genoemd, claimt DITIB-bestuurder Altug. ‘Je moet ook zeggen dat rechtse terreur anti-islamitische terreur is.’ Wel heeft de Duitse regering onlangs nog een panel in het leven geroepen met experts die de regering gaan adviseren over moslimhaat.

DITIB is gelieerd aan het Turkse Diyanet, het Turkse presidium voor Godsdienstzaken. Bij DITIB zijn ongeveer negenhonderd Duitse moskeeën aangesloten.

- Advertentie -

4 REACTIES

  1. @Dan, dus een aanslag, waarbij volkomen onschuldige burgers omkomen is gerechtvaardigd? Wat een blinde, giftige leeg hoofd ben jij. Jij denkt precies zoal de H-jugends. Zoek eens op volgende Rohina, Gaza, Oeigoeren, moslims in India, en je hoeft er niet zo ver voor terug in de geschiedenis.

  2. Heb je je wel eens afgevraagd hoeveel indianen zijn verdreven en vermoord?
    Hoeveel mensen uit Afrika gedwongen naar Amerika zijn vervoerd om als slaaf te dienen? WO1, WO2, GOLF oorlog 1, Golf oorlog 2, wie waren de deelnemers aan deze verwoestende oorlogen tot op de dag van vandaag? Moslims?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here