13.8 C
Amsterdam

Duitse moslimraad slaat alarm: klimaat tegen moslims is verslechterd

Lees meer

Haat en discriminatie tegen moslims nemen toe, maar incidenten worden zelden gemeld. Dit is de conclusie van een rapport van de moslimraad in München, meldt de Beierse radiozender BR24.

Op straat worden moslims beledigd of geduwd, afgewezen bij sollicitatiegesprekken of benadeeld bij het zoeken naar een appartement, meldt de moslimraad. Vrouwen worden opvallend vaak gediscrimineerd, omdat ze door hun hoofddoek meteen als moslim kunnen worden geïdentificeerd.

Ook is er soms sprake van levensbedreigende situaties. Zo kreeg de Turks-Duitse gemeenschap in het zuidwestelijke plaatsje Röthenbach een dreigbriefje: ‘Je zult nooit veilig zijn.’ In de envelop zat een echt pistoolpatroon.

Slachtoffers kloppen echter zelden aan bij de politie, aldus de moslimraad: En is een zekere schaamte, de angst voor de gevolgen als je een klacht indient  en of je überhaupt serieus wordt genomen.

Een antidiscriminatiebureau in Berlijn kreeg vorig jaar 153 meldingen binnen van moslimdiscriminatie, maar deskundigen vermoeden dat het werkelijke aantal incidenten veel hoger ligt.

Onlangs stelde de Duitse afdeling van de Turks-islamitische moskeekoepel Milli Görüs nog dat Turkse Duitsers zich grote zorgen maken over groeiende moslimhaat. In 2020 zijn er 122 aanvallen geweest op moskeeën in Duitsland, meldde de organisatie.

Het land kende afgelopen jaren ook aanslagen tegen moslims. In 2019 probeerde een rechtsextremist tevergeefs de synagoge van Halle binnen te komen, waarna hij slachtoffers maakte bij een joodse begraafplaats en een dönerzaak. Een andere rechtsextremist ging in 2020 langs bij twee shishalounges en schoot daar negen mensen dood.

Dit voorjaar gaat een rechtszaak van start tegen een officier uit het Duitse leger die vermomd als vluchteling een aanslag zou hebben willen plegen, zodat vluchtelingen hier de schuld van zouden krijgen.

In Duitsland wonen 4,7 miljoen moslims, waarvan drie miljoen met een Turkse achtergrond.

- Advertentie -