18.9 C
Amsterdam

Duitse regering gaat racisme bij politie onderzoeken

Lees meer

Berlijn wil alsnog een onderzoek naar racisme en etnisch profileren bij de Duitse politie, meldt het Duitsland Instituut. Een tijdlang heeft binnenlandminister Horst Seehofer (van de conservatieve CSU) zo’n onderzoek tegengehouden.

Seehofer wil dat er niet alleen gekeken wordt naar racisme bij de politie, maar ook naar geweld en haat tegen de politie.

In juni had de Duitse regering aangekondigd een onderzoek te willen starten naar racisme bij de politie, maar Seehofer stak hier als verantwoordelijke minister toen een stokje voor. Hij wilde eerst een bredere studie naar de infiltratie van rechtsextremisten binnen de politie, het leger en de veiligheidsdiensten afwachten.

Die studie concludeerde dat er tussen 1 januari 2017 en 31 maart 2020 maar liefst 377 gevallen van rechtsextremisme werden geregistreerd bij de politie en de veiligheidsdiensten. Seehofer was echter van mening dat rechtsextremisme geen structureel probleem is bij de politie en beschouwde deze gevallen als incidenten.

Omdat Seehofer aanvankelijk een onderzoek naar racisme en etnisch profileren bij de politie tegenhield, werd hij door de linkse partijen bekritiseerd. Bovendien besloten enkele deelstaten een eigen onderzoek in te stellen. Vicekanselier ën en SPD-lijsttrekker Olaf Scholz, die erg op het belang van dit onderzoek hamerde, overlegt met Seehofer over de invulling van de studie.

- Advertentie -