17.9 C
Amsterdam

Duitsland: AfD’er Gauland noemt einde WOII ‘dag van verlies’

Lees meer

De radicaal-rechtse politicus Alexander Gauland heeft zich de woede op de hals gehaald van veel Duitsers met een controversiële uitspraak over het nazitijdperk.

Op 8 mei 1945 gaf nazi-Duitsland zich over, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa markeerde. In Duitsland gaan er nu stemmen op om 8 mei uit te roepen als nationale feestdag. Maar volgens Alexander Gauland van Alternative für Deutschland (AfD) valt er weinig te vieren, schrijft Deutsche Welle. 8 mei 1945 was volgens hem een ‘absolute nederlaag’ voor Duitsland.

‘Je kunt van 8 mei geen Duitse feestdag maken’, zei de 79-jarige AfD-coryfee afgelopen woensdag tijdens een uitzending van de Duitse radiozender RND. ‘Voor de concentratiekampgevangenen was het een bevrijdingsdag. Maar het was ook een dag van een absolute nederlaag, een dag waarop grote delen van Duitsland verloren gingen, net als de nationale zelfstandigheid.’

Gauland reageerde op een petitie waarbij ruim 80.000 Duitsers oproepen om van 8 mei een nationale feestdag te maken. 8 mei betekende een nederlaag voor Duitsland, maar was ook het einde van 12 jaar nazidictatuur. Duitsland werd opgedeeld, waarna Oost-Duitsland communistisch werd en West-Duitsland een liberale democratie.

De petitie begon met een open brief van Holocaust-overlevende Esther Bejarano, die de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Angela Merkel verzocht om van 8 mei een nationale feestdag te maken. ‘Dit is de dag van de Duitse bevrijding en de nederlaag van het naziregime’, schreef Bejarano in haar brief.

Gauland ziet 8 mei niet als een bevrijding. ‘De vrouwen in Berlijn die verkracht werden zien het anders dan de concentratiekampbewoners.’ Het Rode Leger verkrachtte in 1944-1945 meer dan een miljoen Duitse vrouwen en meisjes.

Drie jaar geleden zorgde Gauland voor veel ophef door te stellen dat Duitsland trots mocht zijn op de prestaties van de Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kanttekening-redacteur en historicus Ewout Klei schreef hierover voor de Vlaamse opiniewebsite Doorbraak.be: ‘De Wehrmacht maakte zich op grote schaal schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.’ Ook noemde Gauland eerder het nazitijdperk slechts een stukje ‘vogelpoep’ in de Duitse geschiedenis.

- Advertentie -