14.2 C
Amsterdam

Toch geen Duitse prijs voor Israëlische ontkenner Srebrenica-genocide

Lees meer

Duitsland heeft zijn plan om de Israëlische historicus Gideon Greif te onderscheiden ingetrokken. Dit, na kritiek op Greifs ontkenning van de genocide in Srebrenica.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken was begin dit jaar nog van plan om Greif te betrekken in de Duitse Orde van Verdienste vanwege zijn wetenschappelijke werk op het gebied van de Holocaust.

De Servische Republiek binnen Bosnië-Herzegovina, bestuurd door Bosnische Serviërs, had Greif deze zomer gevraagd een commissie voor te zitten die de gebeurtenissen onderzocht. De commissie concludeerde wat nog altijd gemeengoed is onder Bosnische Serviers: er heeft geen genocide plaatsgevonden.

En dat is tegen het zere been van velen, ook vanuit Joodse organisaties. Zo repte het Joodse Wereldcongres over een ‘schaamteloze manipulatie van de waarheid’ door Greif en zijn commissie. Het Canadese Instituut voor Genocideonderzoek noemt de beslissing van Duitsland een ‘grote overwinning voor waarheid en gerechtigheid’.

In 1995 viel Srebrenica, een Bosnische enclave die onder bescherming van Nederland stond. Ongeveer achtduizend moslimmannen- en jongens werden door Bosnische Serviërs onder leiding van generaal Ratko Mladic van het leven beroofd. De meeste historici zien dit als de ergste daad van genocide in Europa sinds de Holocaust.

- Advertentie -