28 C
Amsterdam

Een van dodelijkste nachten voor bewoners Gaza

Lees meer

Afgelopen nacht was een van de dodelijkste nachten voor de bewoners van de Gazastrook. Het afgelopen etmaal zijn er tenminste 400 Palestijnen omgekomen. Dat aantal kan nog stijgen, schrijft Middle East Eye.

Israël voert nu twee weken lang aanvallen op de Gazastrook uit, na de terreuraanval van Hamas op Israël op 7 oktober waarbij zo’n 1500 Israëliërs zijn omgekomen.

Een Israëlische luchtaanval op het vluchtelingenkamp Jabalia heeft aan zo’n dertig Palestijnen het leven gekost. Verder hebben Israëlische luchtaanvallen twee ziekenhuizen in Gaza getroffen, al-Shifa en al-Quds.

De ziekenhuizen in Gaza zijn bovendien bijna door hun voorraden heen nu. Operaties kunnen straks niet meer zonder verdoving plaatsvinden, waarschuwen de artsen ter plaatste.

In totaal zijn er nu meer dan 4.600 mensen omgekomen in Gaza, waaronder 1.873 kinderen, zei het ministerie van Volksgezondheid in het belegerde Gaza zondag. Meer dan 14.000 mensen zijn gewond geraakt.

Ook op de Westelijke Jordaanoever vindt er geweld tegen Palestijnen plaats. De afgelopen twee weken zijn er meer dan negentig Palestijnen gedood, voornamelijk in confrontatie met Israëlische troepen, bericht internationaal persbureau Reuters. Mogelijk komt er een nieuw front.

Wel heeft Israël besloten de invasie van Gaza uit te stellen, op Amerikaans advies. De Verenigde Staten sturen twee vliegdekschepen naar Israël en tweeduizend mariniers, om Israël te ondersteunen. Daarop wacht het Israëlische leger nu. Maar hoewel de Amerikaanse regering pal achter Israël staat, doet Hollywood dat niet. Tientallen sterren, waaronder Cate Blanchett, Oscar Isaac en Dua Lipa, hebben een open brief geschreven aan president Joe Biden, waarin ze hem oproepen aan te dringen op een onmiddellijk staakt-het-vuren. Ook de aartsbisschop van Canterbury doet deze oproep.

- Advertentie -