17.1 C
Amsterdam

Eerste vrouw met hijab benoemd als rechter in Groot-Brittannië

Lees meer

De 40-jarige Raffia Arshad is de eerste rechter in het Verenigd Koninkrijk die een hijab draagt.

‘Het is absoluut groter dan ik’, zegt Arshad tegen de Britse krant Metro. ‘Ik weet dat dit niet om mij gaat. Het is belangrijk voor alle vrouwen, niet alleen moslimvrouwen, maar het is in het bijzonder belangrijk voor moslimvrouwen.’

Raffia Arshad vindt het belangrijk dat het diverse geluid mede dankzij haar ‘luid en helder’ zal klinken.

Arshad heeft veel positieve reacties gekregen op haar aanstelling. Het zijn vooral de e-mails van moslimvrouwen met een hijab die indruk op haar hebben gemaakt, vertelt ze. ‘Zij dachten dat zij nooit advocaat zouden kunnen worden, laat staan een rechter.’ Arshad heeft hen laten zien dat dit wel kan.

Toch wordt Arshad regelmatig nog geconfronteerd met vooroordelen, vertelt ze. Vaak zien mensen haar aan voor de griffier, de tolk of de bode. Dat een vrouw met een hijab ook een advocaat of rechter kan zijn, kunnen veel mensen in Groot-Brittannië zich nog steeds niet goed voorstellen.

Gedurende haar carrière heeft Arshad zich met in verschillende onderwerpen beziggehouden, waaronder gedwongen huwelijken, vrouwenbesnijdenis en islamitische wetgevingskwesties. Ze is aangesteld als adjunct-districtsrechter in de Midlands, het centrale deel van Engeland met Birmingham als grootste stad.

‘Het wordt tijd dat dit ook in Nederland mogelijk wordt’, twittert de jongerenafdeling van Denk in reactie op het nieuws uit Engeland.

- Advertentie -