14.2 C
Amsterdam

‘Egypte en VAE trainen in het geheim Somalische troepen’

Lees meer

Egypte traint in het geheim bijna drieduizend Somaliërs in militaire kampen, op kosten van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat meldt nieuwswebsite Middle East Eye op basis van anonieme militaire bronnen.

Somalische jongeren tussen de 18 en 28 jaar oud zouden worden geronseld met het excuus dat ze een beter betaalde baan krijgen. Ze zouden daarna getraind worden in zowel Egypte als Somalië. Egypte voert de training uit en de rijke VAE sponsoren dit, aldus Middle East Eye.

Een bron vertelt dat zijn broer is geronseld met de belofte van 500 dollar per maand aan salaris en nu in een kamp in het Somalische Mogadishu verblijft.

Een andere bron zegt te zijn gevlucht uit zo’n kamp en spreekt over onmenselijke omstandigheden; in zijn kamp zouden vijf doden zijn gevallen

Waarom zouden Egypte en de VAE dit doen? De Somalisch-Keniaanse onderzoeker Abdiwahab Sheikh Abdisamad spreek tegen Middle East Eye van verschillende mogelijke redenen.

De landen zouden invloed willen winnen in Somalië, ten koste van Turkije, dat eerder vele Somalische soldaten heeft opgeleid, en de rijke golfstaat Qatar.

Ook zou Egypte de militairen in Somalië achter de hand willen houden gezien Egypte een conflict heeft met Ethiopië, een buurland van Somalië, over het water van de Nijl. Ethipie bouwt nu een grote waterkrachtcentrale, maar Caïro meent dat de kwaliteit van het Nijlwater in Egypte daardoor minder wordt.

Toch ‘blijft het de vraag hoe deze troepen zullen worden gebruikt’, zegt Abisamad, ook ‘aangezien Egypte en de VAE momenteel geen terrorismebestrijdingsoperaties uitvoeren in Somalië’.

- Advertentie -