25.7 C
Amsterdam

Egypte rekent reisbureaus hoge aantal doden aan tijdens hadj

Lees meer

Meer dan 1300 pelgrims kwamen dit jaar om tijdens de hadj, de jaarlijkse islamitische bedevaarstocht, door de verzengende hitte. Egypte, het land met de meeste dodelijke slachtoffers (meer dan 683 pelgrims), trekt de vergunningen van zestien reisbureaus in en wil een onderzoek.

Dit meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye. De Egyptische regering spreekt van fraude bij reisbureaus. 630 van de overledenen waren niet geregistreerd als pelgrim en konden daardoor niet profiteren van de speciale, maar dure voorzieningen van de hadj. Vermoedelijk hadden zij een werkvisum, waarvoor ze veel minder hoefden te betalen.

De Egyptische premier Moustafa Madbouli suggereert een compensatie voor de nabestaanden van de slachtoffers vanuit de reisbureaus, die hij de schuld geeft van de sterfte. ‘Ze zijn gestorven vanwege hen’, aldus Madbouli, zonder nader te definiëren wat hij daarmee exact bedoelt.

De hadj trekt jaarlijks honderden duizenden moslims van over de hele wereld, waarvan het leeuwendeel van buiten Saoedi-Arabië (1,6 miljoen) komt. Maar Mekka ontkomt niet aan klimaatverwarming, schrijft Middle East Eye. Volgens Saoedische metingen zouden de temperaturen rondom Mekka elk jaar gemiddeld met 0,4 graden Celcius stijgen. Vorige week zou zelfs 51,7 graden zijn gemeten.

- Advertentie -