14.4 C
Amsterdam

Egyptische ramadan-fatwa: ‘Vasten versterkt immuniteit tegen corona’

Lees meer

Nu de ramadan voor de deur staat, buigen sommige islamgeleerden zich over de vraag wat de coronapandemie betekent voor het vasten.

Zo vaardigden prominente Britse islamgeleerden een fatwa uit die het dokters, verpleegkundigen en ander medisch personeel toestaat het vasten uit te stellen. Het vasten staat mogelijk hun functioneren in het ziekenhuis in de weg, beargumenteren zij.

Twee weken geleden werd bekend dat in Egypte het vasten mogelijk zou worden opgeschort. Geleerden van de Azhar Universiteit in Caïro, een belangrijke soennitische instelling, overwogen om een fatwa tegen het vasten af te vaardigen. Want is het verstandig om te vasten in tijden van corona?

‘We wachten om te kijken wat het Egyptische ministerie van Volksgezondheid en de artsen zullen beslissen’, zei de fatwa-raad aan de Azhar Universiteit toen. ‘Dit betekent dat we ook wachten op de beslissingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO, red).’

Een ander gezaghebbend islamitisch instituut in Egypte is Dar al-Ifta, een overheidsorgaan dat dienst doet als centrum voor educatie, islamitisch recht en het uitvaardigen van fatwa’s. Inmiddels heeft ook Dar-al-Ifta zich gebogen over dit vraagstuk.

Het instituut zegt te hebben gesproken met een ‘medische commissie’, die in consensus uitsprak dat ‘vasten de immuniteit tegen dit virus versterkt’.

Een opmerkelijke uitspraak: aangezien COVID-19 een nieuw virus is, bestaat onder wetenschappers de algemene indruk dat geen mens immuun hiervoor kan zijn. Ook vinden onderzoekers steeds meer aanwijzingen dat je corona meerdere keren kunt krijgen.

Inmiddels zijn er wereldwijd minstens twee miljoen mensen geïnfecteerd geraakt met het virus, waarvan meer dan 130.000 zijn overleden.

- Advertentie -