18.5 C
Amsterdam

Egyptische oppositieleider kondigt revolutie aan en publiceert programma

Lees meer

Mohamed Ali, leider van de Egyptische oppositie, zegt dat een revolutie aanstaande is. Dit verklaart hij tegenover de Kanttekening. ‘President Sisi moet weg en Egypte moet een parlementaire democratie worden’, aldus Ali.

In september vorig jaar gingen honderdduizenden mensen in Egypte de straat op. Dit deden zij naar aanleiding van een reeks Youtube-video’s van Ali, daarvoor bekend als acteur en miljonair, waarin hij Sisi beschuldigt van corruptie. De protesten werden hard neergeslagen en duizenden Egyptenaren belandden in de cel.

‘Op dit moment is het weer rustig in Egypte’, stelt Ali tegen de Kanttekening. ‘Maar op 25 januari staat er iets te gebeuren. Dan begint de revolutie.’ Op die datum is het precies negen jaar geleden dat de Egyptische Revolutie startte, waarna Hosni Mubarak al vrij snel aftrad als president.

Ali lijkt er niet mee te zitten dat hij zijn plan voor een nieuwe revolte alvast aan de Kanttekening heeft verklapt. ‘De regering weet inderdaad dát we iets gaan doen, maar ze weten niet wat we precies gaan doen’. Zelf is Ali allerminst zeker of de ‘revolutie’ zal slagen. ‘To be or not be’, zegt hij. ‘Het is een gok.’

Op dit moment is Ali, die als balling in Spanje woont, in Nederland. Hier bracht hij een bezoek aan de Tweede Kamer en ontmoette hij SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Speciaal voor lezers in het Westen heeft Ali het politieke programma dat hij met de rest van de Egyptische oppositie sloot – eerder al, namelijk op 28 december – in het Engels laten vertalen. De Kanttekening heeft de eerste hand hierop weten te leggen.

In dit Egyptian Accordance Document spreken de partijen zich uit voor de liberale democratie, inclusief onafhankelijke rechtspraak, de vrijheid van minderheden, vrouwenrechten en de scheiding tussen kerk en staat. Opmerkelijk is dat volgens Ali ook de islamistische Moslimbroederschap zich aan dit liberale programma heeft gecommitteerd.

Het Egyptian Accordance Document stelt daarnaast dat Egypte een democratische rechtsstaat moet worden, waarin de rechten van minderheden moeten worden beschermd. Ook wil hij de corruptie aanpakken, de levensstandaard van Egyptenaren verhogen en pleit hij ervoor om alle politieke gevangenen vrij te laten.

Daarnaast moet ook de macht van het leger drastisch worden ingeperkt, aldus het document. Het leger mag zich alleen nog bezighouden met de landsverdediging en zich niet langer mengen in het politieke, economische en sociale leven.

Of Ali zelf ook betrokken wil zijn bij de uitvoering van dit programma in een eventueel post-Sisi-tijdperk, daar laat Ali in de Kanttekening geen gras over groeien: mocht het Egyptische volk het willen, dan wordt hij de nieuwe president.

‘Maar first things first’, aldus Ali. ‘Eerst moeten er parlementsverkiezingen worden gehouden. We moeten een ander systeem krijgen, een parlementaire democratie. Egypte moet niet een presidentieel systeem hebben waarin één man alle macht heeft.’

- Advertentie -