16.6 C
Amsterdam

El Ghazi begint rechtszaak tegen Duitse voetbalclub Mainz

Lees meer

Het conflict tussen de Marokkaans-Nederlandse voetballer Anwar el Ghazi en zijn Duitse voetbalclub Mainz over de Gaza-oorlog, krijgt een juridisch staartje. De voetballer begint een rechtszaak tegen zijn werkgever, die hem ontsloeg na pro-Palestijnse posts op sociale media. Zo meldt NOS.

De rechtszaak staat niet op zichzelf. De zaak kan een precedentwerking hebben omdat de Gaza-oorlog in heel Europa tot spanningen binnen voetbalclubs heeft geleid.

Wat prevaleert volgens de rechter, de vrijheid van meningsuiting van de voetballer of de wens van de voetbalclub om niet in diskrediet te worden gebracht?

El Ghazi werd geschorst omdat hij op sociale media de omstreden slagzin ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ had geschreven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Duitsland, waar Israëlkritiek vanwege de Holocaust heel gevoelig ligt, associeert die woorden met ‘terreur’ van Hamas. Naast de institutionele druk op voetbalspelers die pro-Palestijnse uitspraken doen, is er ook veel online-steun en solidariteit

Naast Anwar el Ghazi (Mainz 05) kwamen ook Noussair Mazraoui (Bayern München) en de Algerijnse Youcef Atal (OGC Nice) in de problemen nadat ze op Instagram berichten over de oorlog tussen Israël en Hamas hadden geplaatst.

Uiteindelijk mocht Mazraoui in de selectie blijven nadat hij zijn intenties had uitgelegd aan de clubleiding. Atal werd voor zeven wedstrijden geschorst. El Ghazi ondervond een ander lot en moest vertrekken bij Mainz, na aanhoudende onenigheid tussen hem en de club over zijn uitspraken.

- Advertentie -