10.1 C
Amsterdam

Emir van Qatar roept wereldleiders op: ‘Zoek dialoog met Taliban’

Lees meer

De emir van Qatar heeft op de VN-top in New York de wereldleiders opgeroepen ‘de dialoog met de Taliban voort te zetten’.

‘Hen boycotten zou alleen maar leiden tot polarisatie en reacties, terwijl een dialoog vruchtbaar zou kunnen zijn’, zei Sheikh Tamim bin Hamad al Thani op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

In deze ‘kritieke fase’ is het volgens hem noodzakelijk om een onderscheid te maken tussen de humanitaire hulp die het Afghaanse volk nodig heeft en de ‘meningsverschillen’ die vooral westerse landen hebben met de Taliban.

In 2020 vonden in Qatar gesprekken tussen de Taliban en de Verenigde Staten plaats, die geleid hebben tot het besluit van de VS om zich uit Afghanistan terug te trekken.

Vanwege de goede relatie van Qatar met de Taliban hebben veel landen, waaronder ook Nederland, hun ambassade in Afghanistan overgeheveld naar Doha.

Sinds de terugtrekking van de VS in augustus heeft Qatar geholpen bij het evacueren van zowel buitenlanders als Afghanen, vertelde de emir.

Ook drong de emir er bij de internationale gemeenschap op aan de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor een rechtvaardige en vreedzame regeling van de Palestijnse zaak.

- Advertentie -