18.9 C
Amsterdam

Erdogan boos op Italië na ‘populistische’ dictator-beschuldiging

Lees meer

De Turkse regering is woedend op Italië, omdat de Italiaanse premier Mario Draghi de Turkse president Erdogan een dictator noemt.

Dit deed Draghi naar aanleiding van ‘sofagate’, het stoelincident tijdens het bezoek van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel aan Erdogan. Von der Leyen kreeg geen plek op een stoel aangeboden, maar moest op een bankje plaatsnemen.

‘Ik was zeer ontstemd over de vernedering die Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen moest ondergaan’, ze de Italiaanse premier gisteravond tegen de pers. ‘Met deze dictators – laten we ze noemen wat ze zijn – die we desondanks nodig hebben, moeten we afwijkende ideeën en opvattingen over de samenleving eerlijk tot uiting brengen. Maar we moeten ook bereid zijn met hen samen te werken in het belang van het land. Het juiste evenwicht is nodig.’

Dat Draghi Erdogan een dictator noemde heeft in Turkije voor veel beroering gezorgd. De Italiaanse ambassadeur werd op het matje geroepen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken noemt de woorden van Draghi ‘populistisch, beledigend en onredelijk’.

‘We veroordelen krachtig de onaanvaardbare opmerking van de benoemde Italiaanse premier over onze verkozen president.’

- Advertentie -