23.5 C
Amsterdam

‘Turkije op het punt om Koerdische strijders te verdrijven uit Kobani’

Lees meer

Turkije en Rusland onderhandelen over een Turkse militaire operatie die de Syrisch-Koerdische YPG-eenheden zal verdrijven uit de Syrische grensstad Kobani. Dit meldt de website Middle East Eye op basis van Turkse bronnen.

Turkije is vastbesloten om de Koerdische ‘bedreigingen van Syrië te elimineren’, zei de Turkse president Erdogan eerder al. Erdogan zei vorige maand dat de dood van twee Turkse agenten in Syrië, volgens Turkije door een raketaanval van de YPG, ‘de druppel’ was. ‘We zullen zo snel mogelijk de nodige stappen ondernemen in Syrië.’

Ankara beschouwt de YPG, letterlijk ‘Volksbeschermingseenheden’, als een terroristische organisatie en de Syrische tak van de PKK, die in Turkije, de VS en de EU op de terreurlijst staat.

De YPG bezet sinds 2012 Kobane. In 2014-2015 was de stad het toneel van een felle strijd tussen de YPG en IS. Mede dankzij Amerikaanse luchtaanvallen lukte het IS niet om de stad te veroveren. In 2019 beschermden Syrische en Russische troepen Kobani tijdens de Turkse invasie van Noord-Syrië.

Volgens Middle East Eye staat in een conceptovereenkomst dat Rusland zijn aanwezigheid in Kobani zelf mag behouden, terwijl Turkije het omliggende gebied mag veroveren.

Wel komen delen van Idlib komen dan de Russen toe. In maart 2020 bereikten Turkije en Rusland een staakt-het-vuren-overeenkomst, die van Idlib een de-escalatiezone maakte. Maar afgelopen weken kwam de wapenstilstand onder vuur te liggen, met lucht- en grondbombardementen op posities van de pro-Turkse rebellen.

- Advertentie -