18.4 C
Amsterdam

Erdogan, Guterres en Zelensky komen bijeen in Oekraïne

Lees meer

De Turkse en Oekraïense presidenten Erdogan en Volodymyr Zelenski en VN-chef Antonio Guterres ontmoeten elkaar morgen in de Oekraïense stad Lviv. Op de agenda staat de situatie rondom de nucleaire centrale Zaporizhzhia en een politieke oplossing voor het conflict met Rusland, meldt de Turkse krant Sabah.


Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar voor de beschietingen die plaatsvinden rondom de Oost-Oekraïnse nucleaire centrale. De Russen hebben al vanaf het begin van de oorlog de controle over het gebied, maar de nucleaire centrale wordt nog steeds door Oekraïense techneuten beheerd.

De Verenigde Naties zeggen te kunnen helpen een bezoek van het Internationale Atoomagentschap te faciliteren die vanuit Kiev vertrekt, maar Rusland acht ‘elke missie vanuit Kiev te gevaarlijk’.

Guterres gaat na de top in Lviv mogelijk ook een bezoek brengen aan het Gezamenlijke Coördinatie Centrum in Istanbul, waar de Oekraïense graanexporten worden overzien. Het centrum is na maandenlange onderhandelingen tussen de VN, Rusland, Oekraïne en Turkije  gevormd. Tot die tijd kon geen enkele Oekraïense graanschip over de Zwarte Zee varen met hongersnoden en stijgende graanprijzen wereldwijd tot gevolg. Nu zijn weer drie Oekraïense havens aan de Zwarte Zee actief.

- Advertentie -