22.3 C
Amsterdam

Erdogan haalt uit naar Engelse filosoof en ‘het systeem van de witte man’

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft hard uitgehaald naar de Engelse filosoof Thomas Hobbes en ‘het systeem van de witte man’.

Dit deed hij tijdens een prijsuitreiking voor Turkse literatuur. De literatuurprijs werd bedacht ter ere van de anti-westerse en Turks islamistische dichter Necip Fazil Kisakürek. Zo meldt de Turkse nieuwssite BirGün.

‘De mensheid is in een periode van ontaarding beland, waar oude gebruiken onder lijden’, zei Erdogan in zijn toespraak waar hij Kisakürek verdedigde ‘tegen iedereen die hem heeft aangevallen.’

Vervolgens nam hij de Engelse filosoof Thomas Hobbes op de korrel. ‘De ziekelijke benadering die de ene mens als de worm van een ander ziet, heeft alleen een systeem kunnen bouwen waar de sterkste overeind kon blijven. De ‘witte man’ heeft genocides veroorzaakt tegenover zogenaamde ‘wilde gemeenschappen’ onder het mom van beschaving bijbrengen.’

Erdogan werd voor deze actie op sociale media bekritiseerd. Zo ook door oud-AKP parlementariër, Feyzi Isbasaran op Twitter. Volgens hem is het niet passend om kritiek te leveren op een eeuwenoude filosoof bij een ‘islamistische prijsuitreiking’ voor de literatuur. Verder spreekt Isbasaran over Kisakürek als ‘iemand die de militaire coup van 1980 als een wederopstanding zag, en de juntaleider Kenan Evren als de laatste kans voor de Turks-islamitische synthese’.

De Turks-islamitische synthese was een politiek idee die voornamelijk werd ontwikkeld tegen een al te seculiere opvatting van Turks nationalisme. Vanuit de Turks-islamitische synthese werd steeds meer vrede beoogd met de islamitische wortels van Turkije, maar dan nog wel onder het nationalistische idee van Turkse heerschappij over ‘de islamitische wereld’.

- Advertentie -