14 C
Amsterdam

Erdogan: ‘Lidmaatschap Turkije must voor toekomst EU’

Lees meer

De Turkse president Erdogan verklaarde gisteren dat hij wil dat Turkije lid wordt van de Europese Unie. Een lidmaatschap van Turkije is volgens hem noodzakelijk voor de toekomst van de EU.

Het proces om volwaardig EU-lid te worden, dat Ankara ‘geduldig en vastberaden heeft volgehouden, ondanks allerlei obstakels’, moet worden beantwoord door Brussel met een constructieve benadering, aldus Erdogan.

De toelating van Turkije is ook goed voor de EU, voegde hij toe. ‘Het is een must in termen van de eigen toekomstplannen van de EU, reputatie en betrouwbaarheid.’ De EU is volgens Erdogan te veel bezig met kortetermijnbeleid.

De Turkse president deed zijn uitlatingen op Europadag, die ook in Turkije wordt gevierd. Hij benadrukte de bemiddelende rol die Turkije nu speelt in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Deze oorlog heeft volgens hem opnieuw bevestigd hoe Turkije van strategisch belang is voor de EU op veel gebieden, met name voor veiligheid, migratie en energie.

Op dit moment staat een Turks lidmaatschap van de EU in de ijskast. Officieel is Turkije nog wel kandidaat-lid, maar er wordt al jarenlang niet meer gesproken over door Brussel. Dit, vanwege de binnenlandse repressie en meerdere diplomatieke rellen met Europese landen.

Wel zullen Erdogans woorden electoraal goed vallen: nog altijd is een solide meerderheid van de Turken voor EU-lidmaatschap.

Erdogan leverde gisteren ook kritiek op de plannen van de grootste oppositiepartij CHP, die de Syrische vluchtelingen binnen drie jaar terug wil sturen naar hun thuisland. Erdogan wil hier niets van weten, zei hij. ‘We zullen hen blijven opvangen. We zullen hen niet overleveren aan moordenaars.’

Ondertussen voelt Erdogan de binnenlandse druk wel degelijk. Hij zij vorige week om een miljoen Syrische vluchtelingen terug te willen sturen naar het noorden van Syrië. Dit moet dan wel gebeuren op vrijwillige basis, voegde hij toe. Het plan gaat gepaard met een nieuw bouwproject op door Turkije bezet Syrisch grondgebied, melden Turkse media.

- Advertentie -