14.3 C
Amsterdam

Erdogan linkt studenten aan terreur, ontkent bestaan LHBT-gemeenschap

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft gisteren het bestaan van de LHBT-gemeenschap ontkend. Ook vergeleek hij de demonstrerende studenten aan de liberale Bogazici Universiteit met terroristen.

‘We zullen nooit een land worden waar terrorisme overwint. Dat zullen we nooit toestaan’, aldus Erdogan. Hij noemde dat de studenten onlangs de kamer van de nieuwe rector hadden bezet.

Studenten van de liberale Bogazici Universiteit demonstreren al een maand tegen de benoeming van deze nieuwe rector, een prominent binnen Erdogans AKP. Tegen de studenten wordt keihard opgetreden. De Turkse autoriteiten hebben alleen al afgelopen week ruim driehonderd studenten opgepakt.

Dit weekend veroordeelde de regering een kunstwerk van betogers waarop de Ka’aba, het centrale heiligdom in Mekka, werd afgebeeld samen met LHBT-symboliek. In een speech op een provinciaal congres van regeringspartij AKP reageerde Erdogan op de controverse.

Hij zei dat Turkije vooruit marcheert met ‘nationale, spirituele waarden,’ eraan toevoegend dat de jeugd van het land ‘niet LHBT’ is. ‘Er bestaat niet zoiets als LHBT’.

In Turkije is homoseksualiteit toegestaan. Wel is de jaarlijkse Pride in Istanbul sinds vijf jaar verboden.

- Advertentie -