21.9 C
Amsterdam

Erdogan maakt Egyptische vrienden: Sisi in, Moslimbroeders out

Lees meer

Turkije heeft het staatsburgerschap van de Egyptische vluchteling Mahmoud Hussein, leider van de Moslimbroederschapsfractie in Istanbul, ingetrokken. De Turkse president steekt hiermee de hand uit naar zijn Egyptische collega.  

De verontrustende ontwikkeling voor de tegenstanders van het Sisi-regime in Egypte komt op het moment dat de betrekkingen tussen Turkije en Egypte ontdooien, met een eerste bezoek aan Egypte van de Turkse president in twaalf jaar. Zo meldt de nieuwssite Turkish Minute.

Jarenlang was Turkije voor gevluchte Egyptische Moslimbroeders, die in eigen land worden vervolgd, een veilige haven. President Erdoğan had ongezouten kritiek op de Egyptische president Sisi, die hij onder meer betichtte van massamoord op de Moslimbroeders op het Rabaa-plein in 2013. Die tijden zijn nu veranderd.

De diplomatieke toenadering met Egypte lijkt onderdeel te zijn van een bredere detente tussen Turkije en andere autoritaire regimes in het Midden-Oosten, zoals Saoudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat gaat gepaard met toenemende beperkingen voor de Egyptische diaspora in Turkije. Eerder moesten ze al hun kritische berichtgeving over het Sisi-regime stoppen. Sommige TV-stations in Istanbul werden uit de lucht gehaald.

- Advertentie -