6.9 C
Amsterdam

‘Turkije komt Sisi tegemoet, levert 34 dissidenten uit aan Egypte’

Lees meer

In Turkije zouden vierendertig dissidente Egyptische journalisten zijn gearresteerd. Turkije wil hiermee een wit voetje halen bij Egypte en zo de normalisatie van hun banden versnellen, beweert de pan-Arabische krant Asharq al-Awsat.

De journalisten zouden lid zijn van de Moslimbroederschap, die in Egypte is verboden, en zouden hebben opgeroepen tot protesten in Egypte. Ook zouden ze bezig zijn met een nieuw Telegram-kanaal om meer mensen in Egypte aan te zetten tot protesten en zelfs tot ‘geweld en chaos’.

De journalisten zouden op een lijst staan om gedeporteerd te worden naar Egypte.

Eerder dit jaar besloot Ankara al het Egyptische Moslimbroederschap-tv-kanaal Mekameleen te verbieden nog langer vanuit Istanbul te opereren. Ook vorig jaar zette Ankara enkele Moslimbroeder-tv-shows vanuit Turkije stop.

Volgens Asharq al-Awsat offert Turkije de oppositie in het buitenland op om de betrekkingen tussen Ankara en Caïro te bevorderen. Vorige maand zei de Turkse president Erdogan dat de dialoog met Egypte naar een hoger niveau gaat na jaren van verstoring.

Na de afzetting van de Egyptische president Mohammed Morsi (Moslimbroederschap) door legerchef Abdel Fattah al-Sisi, sinds 2014 president, zijn de diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Egypte verslechtert. Zo hebben de landen wederzijds geen ambassadeurs meer.

Na de coup verslechterden de relaties tussen Egypte en Turkije. De Turkse president Erdogan zag de Moslimbroederschap als een bondgenoot, die ideologisch verwant is aan zijn AKP. De betrekkingen tussen beide landen verslechterden ook door de burgeroorlog in Libië. Egypte steunt rebellenleider Haftar, terwijl Turkije de regering steunt en Syrische strijders naar het Noord-Afrikaanse land stuurt.

In Turkije leven nu ruim 30.000 Egyptische ballingen, die na de coup van Sisi in 2013 hun vaderland zijn ontvlucht. Onder hen bevinden zich veel leden van de Moslimbroederschap – die tot aan de coup aan de macht was -, activisten en journalisten.

Egyptenaren in ballingschap beginnen nu te vrezen voor hun veiligheid. In Egypte worden duizenden politieke tegenstanders in de gevangenis gegooid en gemarteld. Sommigen worden daarna geëxecuteerd.

Turkije ontkent het bericht van het door Saoedi-Arabië gefinancierde Asharq al-Awsat, meldt nieuwswebsite Middle East Eye.

‘We hebben alleen een Egyptische journalist aangehouden die later werd vrijgelaten’, vertelt een hoge Turkse functionaris.

Inderdaad meldde de Egyptische journalist Hossam al-Ghamry zondag op Twitter dat hij werd vastgehouden door de Turkse politie en later, na verontwaardiging op sociale media, weer werd vrijgelaten.

Turkse functionarissen vertelden Middle East Eye eerder dat Ankara niet van plan is leden van de Broederschap te deporteren, tenzij ze direct betrokken zijn bij geweldsmisdrijven.

- Advertentie -