20.5 C
Amsterdam

‘Erdogan moet voor oorlogstribunaal verschijnen’

Lees meer

De regionale kantonraad van het Noord-Syrische gebied Afrin vindt dat de internationale gemeenschap de Turkse president Erdogan voor een tribunaal voor oorlogsmisdaden moet verschijnen. Dit meldt Koerdisch Nieuws.

Erdogan moet berecht worden vanwege voortdurende oorlogsmisdaden door Turkse militairen en hun jihadistische bondgenoten in Noord-Syrië, vindt de Kantonraad.

De kantonraad verkeert in ballingschap vanuit het vluchtelingenkamp Veger, waar de ontheemden uit Afrin wonen. Het kamp is gelegen in het district Serawa, een deel van Afrin dat niet helemaal bezet is door de Turks-jihadistische legermacht.

Turkije veroverde in januari 2018 Afrin, dat door Koerden werd bezet. Tijdens de verovering van Afrin raakten honderdduizenden mensen ontheemd. Meer dan duizend mensen raakten gewond. Honderden burgers, waaronder ook vrouwen en kinderen, werden gedood.

Volgens de kantonraad van Afrin zijn Turkije en de jihadistische pro-Turkse milities bezig met een etnische zuivering:

‘De Koerdische bevolking in Afrin bedraagt nu slechts 27 procent. Vóór de invasie was 97 procent van de inwoners Koerdisch. Heiligdommen en pelgrimsoorden van de Yezidi-gemeenschap worden systematisch vernietigd. Leden van niet-islamitische religies worden geïslamiseerd. Afrin, waar ooit een grote verscheidenheid aan geloofsovertuigingen en culturen leefde, is nu slechts nog een stapel puin.’

- Advertentie -