18 C
Amsterdam

Erdogan stuurt meer troepen Syrië in voorafgaand aan gesprek met Poetin

Lees meer

President Erdogan heeft meer Turkse troepen naar Noord-Syrië gestuurd, die de Syrische rebellen tegen Assad zullen ondersteunen. Dit meldt het internationale persbureau Bloomberg.

De Turkse regering vreest al langer dat Syrische troepen, gesteund door Rusland, het rebellenbastion van Idlib zullen aanvallen. Dit zou ook kunnen leiden tot een nieuwe vluchtelingenstroom naar de Turkse grens.

De aanvallen van Russische gevechtsvliegtuigen en Syrische troepen zijn toegenomen, waardoor Turkije besloten heeft om een tegenzet te doen. De aanwezigheid van Turkse militairen zal een eventuele Syrische aanval op Idlib afschrikken, is het idee.

Erdogan zal de escalatie in Idlib ter sprake brengen tijdens zijn topontmoeting op 29 september met de Russische president Vladimir Poetin en de Iraanse president Ebrahim Raisi, zeggen twee Turkse diplomaten tegen Bloomberg.

In maart 2020 sloten Erdogan en Poetin een wapenstilstand, die een einde maakte aan de hevige gevechten tussen Turkse en Syrische troepen. Sindsdien is het front bij Idlib statisch. Maar de Syrische president Bashir al-Assad is vastbesloten om de totale overwinning te claimen in de burgeroorlog die Syrië nu al tien jaar in de greep houdt.

Vorige week zei Poetin tegen Assad dat de aanwezigheid van buitenlandse troepen het belangrijkste probleem is voor Syrië. Rusland wil dat de Turkse troepen zich terugtrekken uit het land. De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar wil echter niet dat Turkije zich terugtrekt uit Noord-Syrië:

‘We kunnen een nieuwe golf vluchtelingen niet tolereren’, zei hij. ‘We moeten ons best doen om migratie te voorkomen. De basis hiervan ligt in het veilig en stabiel maken van de regio. Daar streven we naar.’

Rusland en Turkije staan niet alleen tegenover elkaar in Syrië, maar ook ten aanzien van het dossier-Oekraïne. President Erdogan zei gisteren op de VN-top in New York dat Turkije de annexatie van de Krim door Rusland niet zal erkennen.

‘We hechten veel belang aan de bescherming van de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne, inclusief het grondgebied van de Krim, waarvan we de annexatie niet erkennen’, zei Erdogan. Hij wees ook op de rechten van de islamitische Krim-Tataren, die door Rusland worden gediscrimineerd.

Eerder dit jaar waarschuwde Rusland Turkije al nadat Ankara de samenwerking met Oekraïne wilde versterken. Erdogan beloofde in april dit jaar steun aan Kiev te verlenen om een tegengewicht te bieden tegen Rusland, dat naast de Krim ook enkele gebieden in het oosten van Oekraïne bezet.

- Advertentie -