23.5 C
Amsterdam

‘Erdogan vroeg generaals om Grieks schip tot zinken te brengen’

Lees meer

De Duitse krant die Welt beweert dat de Turkse president Erdogan uit was op een militair incident met Griekenland in de Middellandse Zee. De Turkse marine moest een Grieks schip kelderen, zo wil het verhaal.

Erdogan zou volgens die Welt op een confrontatie aansturen om op die manier in eigen land aan steun te winnen. Dankzij zijn repressieve bewind en de economische crisis, versterkt door de coronacrisis, zit Erdogan minder stevig in het zadel dan enkele jaren geleden.

De krant citeert Turkse militaire bronnen, die claimen dat Erdogan aan generaals zou hebben gevraagd een Grieks schip te kelderen – maar wel op zo’n manier, dat er geen doden vallen.

Toen de generaals zeiden dit niet te willen doen, zou van hogerhand zijn gesuggereerd om een Grieks jachtvliegtuig neer te halen. Ook hier zouden de generaals geen zin in hebben gehad.

Griekenland en Turkije liggen al langere tijd met elkaar in de clinch omdat Turkije meer gas wil boren in de Middellandse en Egeïsche Zee, wat de soevereiniteit van Griekenland en Cyprus zou schenden. De twee landen zijn allebei lid van de NAVO.

- Advertentie -