16.4 C
Amsterdam

Erdogan: Witte Huis-medewerker was ‘directeur’ van ‘PKK-tak’

Lees meer

Erdogan heeft uitgehaald naar Washington. De Turkse president stelt dat Brett McGurk, Witte Huis-coördinator voor het Midden-Oosten, in zijn vroegere functie als Amerikaanse Syrië-gezant haast als ‘directeur’ fungeerde van ‘terroristische groeperingen’ in Syrië.

McGurk liep in Syrië ‘arm in arm met terreurgroepen’ en is ‘een voorstander van terrorisme’, vertelde Erdogan aan verslaggevers op zijn terugweg uit Rusland. Daar sprak hij met president Vladimir Poetin over de situatie in Syrië, waar Rusland bombardementen uitvoert op de pro-Turkse rebellen.

Sld speciale gezant werkte McGurk nauw samen met de Koerdische Syrische Democratische Krachten (SDF), die in Syrië met Amerikaanse steun de strijd aanbonden met IS. Turkije beschouwt de SDF als Syrische tak van de PKK, die in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de terreurlijst staat.

McGurk nam ontslag toen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in december 2018 besloot zich terug te trekken uit Syrië. Hij werd in januari dit jaar door Trumps opvolger Joe Biden benoemd tot lid van de Nationale Veiligheidsraad.

Volgens Erdogan zijn al meer dan een miljoen Syriërs teruggekeerd naar hun land. 400.000 van hen hebben zich gevestigd in de provincie Idlib, waar de pro-Turkse Syrische rebellen de scepter zwaaien.

Overeenkomsten met Rusland om de PKK uit Syrië te elimineren, moeten worden nagekomen, aldus Erdogan. Hij roept op tot meer samenwerking met Rusland op het gebied van terrorismebestrijding.

‘Erdogan roept de VS ook op om zich helemaal uit Syrië terug te trekken, meldt de Turkse nieuwssite Ahval News.

- Advertentie -