2.2 C
Amsterdam

EU: 560 miljoen naar Turkije voor vluchtelingen en grensversterking

Lees meer

De Europese Commissie is akkoord gegaan met een financieel plan ter waarde van 560 miljoen euro voor vluchtelingenonderwijs in Turkije en grensversterking. Dit meldt de Turkse nieuwssite Ahval.

Deze fondsen zijn onderdeel van de drie miljard euro extra aan Turkije die door Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen in juni 2021 was aangekondigd.

‘Het zal er voor zorgen dat honderdduizenden vluchtelingenkinderen door kunnen gaan naar school en kwalitatief onderwijs zullen genieten, wat noodzakelijk is om perspectief te houden voor toekomstige banen en voor hun algemene sociaaleconomische herstel’, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Daarnaast krijgt Turkije met dit steunpakket ook geld om ‘migratie-uitdagingen’ het hoofd te bieden, aldus de woordvoerder. Dat betekent het opschroeven van de grensbescherming vanwege ‘de ontwikkelende situatie aan de oostelijke grens van Turkije’.

Sinds de machtsovername van de Taliban in Afghanistan is er een vluchtelingenstroom op gang gekomen naar Iran, Turkije en uiteindelijk Europa als eindstation.

De Turkse president Erdogan zei eerder dit jaar dat zijn land, waar de haat en geweld tegen migranten en vluchtelingen snel toeneemt, niet zal fungeren als een ‘opslageenheid voor migranten’ voor Europa. Hij heeft de EU al gewaarschuwd dat een nieuwe vluchtelingencrisis onvermijdelijk lijkt.

- Advertentie -