5 C
Amsterdam

Turkije versterkt grens, zet speciale eenheden in tegen Afghanen

Lees meer

Turkije heeft de maatregelen aan de grens met Iran geïntensiveerd. Doel is om de Afghanen die voor de Taliban op de vlucht zijn geslagen te stoppen.

Een speciale eenheid heeft van Ankara nachtzichtcamera’s, tientallen gepantserde voertuigen, drones, thermische camera’s en onbemande luchtvaartuigen ontvangen, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Turkije vangt op dit moment tussen de vier en vijf miljoen vluchtelingen op, voornamelijk Syriërs die de burgeroorlog in hun land zijn ontvlucht. Op een nieuwe migratiegolf uit Afghanistan zit Ankara niet te wachten. President Erdogan staat onder toenemende druk van politici van de oppositie, vooral de seculiere CHP, die een harde lijn voorstaan.

Europa vreest dat de machtsovername van de Taliban in Afghanistan zal leiden tot een enorme migratiegolf richting Iran, Turkije en uiteindelijk de Europese Unie. Erdogan zegt dat zijn land niet zal fungeren als een ‘opslageenheid voor migranten’ voor Europa en heeft de EU al gewaarschuwd dat een nieuwe vluchtelingencrisis onvermijdelijk lijkt.

‘Turkije is geen concentratiekamp, g​​een vluchtelingenkamp. Dit is geen herberg waar reizigers stoppen. De Republiek Turkije is verantwoordelijk voor haar grenzen,’ aldus een woordvoerder van Erdogans AKP.

Turkije is al sinds 2017 bezig met de bouw van een drie meter hoge muur (foto) langs de Iraanse grens, die de Afghaanse migranten moet tegenhouden. ‘We willen de wereld tonen dat de grenzen van Turkije niet te passeren zijn’, zegt de gouverneur van de oostelijke Turkse provincie Van.

Griekenland heeft onlangs een hek van veertig kilometer langs de grens met Turkije gebouwd, compleet met een geavanceerd bewakingssysteem, om de migratiestroom een halt toe te roepen.

- Advertentie -