17.9 C
Amsterdam

EU-antiracismeclub waarschuwt voor ‘extreemrechtse term ‘woke islamism”

Lees meer

Het Europees Netwerk tegen Racisme (ENAR), een verband van Europese NGO’s die tegen racisme strijden, hekelt de theorie rond ‘woke islamism’. Volgens ENAR is dit begrip een ‘wapen’ van ‘extreemrechts’.

ENAR verzet zich ‘tegen elk narratief waarin sommige maatschappelijke organisaties en activisten worden beschreven als onzichtbare ‘islamisten’ die bereid zijn een ‘woke’ agenda te gebruiken voor hun ‘verborgen’ en intolerante politieke doelstellingen’, zegt voorzitter Karen Taylor.

Nederlandse lidorganisaties van ENAR zijn onder meer Muslims for Progressive Values Nederland, de zwarte beweging New Urban Collective en het Overlegorgaan Caribische Nederlanders. ENAR ontvangt wordt voor twee derde gefinancieerd vanuit de Europese Unie en voor een kleiner deel door de Open Society Foundations van George Soros.

ENAR komt op voor islamitische organisaties zoals de Europese moslimjongerenorganisatie FEMYSO, die voor de rechten voor moslims opkomt. Tegenstanders van FEMYSO beschuldigen de organisatie van banden met de fundamentalistische Moslimbroederschap. Zij zeggen dat de progressieve – ‘woke’ – taal van FEMYSO een islamistische agenda moet verhullen.

FEMYOSO is volgens oud-journalist Carel Brendel de jeugdorganisatie van de Moslimbroederschap, die ‘islamitisch separatisme’ bevordert en ‘op de langere termijn mogelijk gevaarlijker voor de democratie kan zijn dan het salafisme’.

Kandidaat-Kamerlid Kauthar Bouchallikht van GroenLinks lag in 2020-2021 maandenlang onder vuur, omdat zij vanwege haar vicevoorzitterschap bij FEMYSO ook een ‘woke islamist’ zou zijn.

Volgens ENAR-voorzitter Taylor worden met ‘deze vooroordelen’ angst en verdeeldheid binnen Europa gezaaid, met als doel om een deel van de samenleving uit te sluiten. ‘Het is onze missie om mythen uit te dagen en stereotypen over moslimgemeenschappen tegen te gaan, totdat we raciale gelijkheid bereiken.’

ENAR hekelt ook de ontbinding van het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) en de islamitische liefdadigheidsinstelling BakaraCity door de Franse staat. ‘Organisaties zijn aangevallen en ontbonden door regeringen ondanks een compleet gebrek aan bewijs. Het stilzwijgen over deze schendingen laat zien hoe diepgewortelde raciale vooroordelen in de samenleving zijn en hoe ze worden gebruikt om deze schendingen te rechtvaardigen.’

- Advertentie -