13.8 C
Amsterdam

EU-leiders gaan op bezoek bij Erdogan

Lees meer

EU-voorzitters Charles Michel (Europese Raad) en Ursula von der Leyen (Europese Commissie) gaan volgende week op bezoek bij de Turkse president Erdogan. Dit meldt het internationale persbureau Reuters.

Het bezoek maakt deel uit van een poging om de betrekkingen tussen de EU en Turkije weer te verbeteren. Turkije, een kandidaat-lidstaat van de EU, hield voor het laatst een formele top met de twee EU-leiders in maart 2020, toen Erdogan Michel en Von der Leyen ontving in Ankara.

Turkije trok zich onlangs terug uit de Istanbul Conventie, een Europees verdrag dat vrouwen beschermt tegen geweld en een verslechtering van de mensenrechten. Ook dreigt een verbod op de pro-Koerdische oppositiepartij HDP.

Toch zegt de EU bereid te zijn om de handel met Turkije uit te breiden. Beide partijen streven er ook naar om miljarden euro’s aan nieuwe EU-steun voor Syrische vluchtelingen in Turkije overeen te komen.

Sinds de uirgeproken Erdogancriticus Joe Biden aantrad als president van Amerika, opereert Erdogan voorzichtiger en biedt hij de EU betere relaties aan. Die kwamen eind vorig jaar ernstig onder druk te staan, als gevolg van een conflict met Griekenland en Cyprus over de zeegrenzen. Maar Erdogan is nu gestopt met boren in de betwiste wateren.

Wel zijn de verhoudingen tussen Turkije en Frankrijk, het op een-na-machtigste EU-land, uitermate slecht. Turkije beschuldigt Frankrijk van ‘islamofoob’ beleid, omdat Frankrijk met een zogenoemde ‘anti-seperatismewet’ islamistisch radicalisme en ongewenste invloed uit moslimlanden wil aanpakken.

Enkele dagen geleden kreeg de relatie tussen beide landen een nieuwe knauw, omdat de Turkse hoofdaanklager celstraffen eist tegen medewerkers van het satirische Franse blad Charlie Hebdo. Het blad tekende in oktober 2020 een bier drinkende president Erdogan in ondergoed, terwijl hij de rok van een moslima optilt. ‘Vulgair, obsceen en oneervol’, aldus de aanklager.

- Advertentie -