17.4 C
Amsterdam

EU sluit migratiepact: ‘veiligelanders’ naar detentiecentra

Lees meer

Na jaren van onderhandelen zijn de EU-lidstaten een migratiepact overeengekomen die het aantal arriverende migranten eerlijker over Europa moet verdelen. De Europese regels voor asiel en migratie worden strenger. Vanaf 2026 horen migranten aan de buitengrenzen van Europa of ze worden toegelaten. Zo meldt NOS.

Migranten uit ‘relatief veilige landen’, zoals Marokko, Algerije of Bangladesh, komen in een versneld proces terecht dat maximaal negen maanden duurt. Ze worden vastgezet in detentiecentra met beperkte bewegingsvrijheid, schrijft NOS. Wanneer blijkt dat ze geen recht op asiel hebben, worden ze teruggestuurd.

Demissionair premier Rutte is blij. ‘Een grote doorbraak!’, noemt hij het op X. ‘Na 7 jaar onderhandelen heeft de Europese Unie een historisch akkoord bereikt over het asiel- en migratiepact. Met dit akkoord krijgen we meer grip op migratie, bijvoorbeeld door betere en snellere asielprocedures aan de buitengrenzen van de EU. Veel dank aan het Spaanse voorzitterschap en alle onderhandelaars voor hun onvermoeibare inspanningen’, aldus Rutte.

Migratieprofessor Leo Lucassen is kritisch op het akkoord. ‘Dit zal vooral leiden tot nog vollere Moria-achtige kampen in Zuid-Europa en afkopen van verantwoordelijkheid door rijkere landen. En dat in een vergrijzend continent dat steeds meer tijdelijke en deels rechteloze arbeidsmigranten uit Azië haalt’, schrijft hij op X.

- Advertentie -