7.6 C
Amsterdam

Eurocommisaris: toetredingsonderhandeling met Turkije pas mogelijk na hervorming

Lees meer

De Hongaarse Eurocommissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Oliver Varhelyi zegt dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije alleen door democratische hervormingen uit het slop kunnen worden getrokken. Zo meldt de nieuwssite Al-Monitor

Varhelyi bracht gisteren een bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara en sprak daar met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan.

De Turkse regering onder leiding van president Erdogan wil dat er nieuw leven in de onderhandelingen voor EU-lidmaatschap wordt geblazen. Erdogan denkt daar recht op te hebben, sinds Turkije in juli groen licht gaf voor de Zweedse toetreding bij de NAVO. Maar de EU-regeringsleiders zien EU-lidmaatschap en de NAVO toch als twee aparte trajecten.

‘Over nieuwe EU-onderhandelingen, zijn de regels van de Europese Raad heel duidelijk. Deze criteria zijn gegrond in de democratie en rechtsstaat’, aldus Varhelyi.

De onderhandelingen met kandidaat-lidstaat Turkije zijn officieel in 2005 begonnen en duren het langst in de geschiedenis van EU-onderhandelingen met een kandidaat-lidstaat. Tot ongeveer 2010 maakte Turkije hortend en stotend vooruitgang, maar sindsdien is er weinig progressie meer geboekt. In 2018 heeft de Europese Commissie dan ook officieel een pauze ingelast in de onderhandelingen vanwege alle mensenrechtenschendingen en de erosie van de rechtsstaat (die na het mislukte vredesproces met de Koerdische PKK in 2015 en de couppoging in 2016 rap toenam), maar ook door de toenemende spanningen met Griekenland en Cyprus over gasboringen op de Middellandse zee.

- Advertentie -