16.1 C
Amsterdam

Europarlementariër In ´t Veld wil dat voorzitter ingrijpt bij ‘nazitermen’

Lees meer

Europarlementariër Sophie in t Veld (Volt, voorheen D66) hekelt het gebruik van ‘nazitermen’ tijdens migratiedebatten. In een parlementaire toespraak vraagt ze de voorzitter hier paal en perk aan te stellen.

In ’t Veld haalt in haar toespraak hard uit naar haar Belgische collega Tom Vanderdriesschhe (Vlaams Belang), die zich aan het gebruik van ‘nazitermen’ zou hebben bezondigd.

‘Ik heb deze uitwisseling met de heer Vanderdriessche vaker gehad’, zegt ze, om vervolgens een directe oproep te doen aan de voorzitter van het Europees parlement. ‘Hij gebruikt een term, omvolking, die een nazi-term is. Het is de Nederlandstalige versie van Umvolkung. Hij is zich daar ten volle bewust van en toch gaat hij ermee door. Daarom wil ik u vragen of het gebruik van nazitermen acceptabel is hier?’

Tom Vanderdriessche reageert meteen op deze aantijging en beziet alles wat hij zegt in het licht van de vrijheid van meningsuiting. ‘U verdraagt geen andere meningen. U wil niet tegengesproken worden. U probeert andersdenkenden te intimideren en te bedreigen. U zou een prima NSB’er geweest zijn. Gelukkig verdedigen de burgerlijke rechten en vrijheden ons tegen kleine dictators’, aldus Vanderdriessche op sociale media.

In het parlement geeft hij ook meer duidelijkheid over wat hij bedoelt met ‘omvolking’. Het woord betekent volgens hem  ‘vervangingsmigratie’. Migratie zou ingezet worden om de autochtone bevolking te vervangen door een ander volk.

Ook in de Tweede Kamer geeft het gebruik van de extreem-rechtse term problemen. PVV-Kamerlid Emiel van Dijk kwam drie jaar geleden in aanvaring met Jeroen Voordewind van de ChristenUnie, die de PVV’er op wees dat ‘het echt een term uit de nazitijd is’.

- Advertentie -