17 C
Amsterdam

EU-hof weigert verzoekt PKK: blijft een ‘terreurgroep’

Lees meer

Het Europees Hof van Justitie heeft een verzoek van de Koerdische militante beweging PKK voor schrapping uit de Europese terreurlijst geweigerd. Dit melden Turkse media.

Volgens het hof kunnen de daden van de PKK niet worden geschaard onder het ‘Koerdische volksrecht voor zelfbeschikking’ omdat de ‘gewapende strijd van de PKK illegitiem’ is. Het besluit bevestigt het bestaande oordeel van de Europese Raad over de ‘terroristische risico’s’ vanuit de PKK.

De PKK kwam op de Europese terreurlijst in 2002. Dit, nadat onder aanvoering van de VS en diens ‘oorlog tegen terreur’ een verscherping optrad tegen gewapende groepen. Ook in Amerika staat de PKK op de terreurlijst.

Intussen wordt de PKK ook beschuldigd van diefstal in Syrië. Het Assad-regime, dat zelf ook van staatsterrorisme en misdaden tegen de menselijkheid wordt beschuldigd, heeft de VS, de PKK en de YPG beticht van ‘het stelen van olie in het land’.

De Koerdische volksmilities van de YPG in Noord-Syrië wordt door het Westen gesteund in de strijd tegen ISIS. Turkije ziet deze groep als zusterorganisatie van de PKK en dus als terreurgroep. De VS en de EU gaan daar niet in mee.

- Advertentie -