7.9 C
Amsterdam

Europees mensenrechtenhof dwingt België asielzoeker op te vangen

Lees meer

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft België op de vingers getikt voor de gebrekkige opvang van 148 asielzoekers.

De 148 asielzoekers kregen vanwege ‘de verzadiging van het opvangnetwerk’ geen opvang, terwijl ze daar wettelijk wel recht op hadden. Ook de Belgische rechter had opvangorgaan Fedasil daarop gewezen, maar tevergeefs.

Een van de asielzoekers, een man uit Guinee, stapte daarop naar het mensenrechtenhof. Hij beriep zich op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat onder meer een ‘verbod op onmenselijke of vernederende behandeling’ omvat.

Het mensenrechtenhof in Straatsburg verplicht België nu om de asielzoeker alsnog op te nemen. Het is de eerste keer dat het hof België zo’n maatregel oplegt.

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) maakt intussen melding van ‘verontrustende volks- en mentale gezondheidskwesties’ in het Belgische aanmeldcentrum in Brussel, dat net als in Nederland te kampen heeft met immens drukte.

‘De mensen die we in de kliniek ontvangen, vertellen ons vaak over recent geweld, de hardheid van het straatleven en het gebrek aan vooruitzichten’, zegt een AzG-woordvoerderDeze trauma’s worden toegevoegd aan reeds bestaande trauma’s, wat de situatie en de kwetsbaarheid van mensen verergert.’

Belgische hulporganisaties verwijten de Belgische overheid te weinig te doen. Daarom zegt Artsen zonder Grenzen ‘geen andere keuze’ te hebben dan ‘zich te blijven inzetten om de tekortkomingen van de overheid te verhelpen’.

- Advertentie -