14.5 C
Amsterdam

Europees Parlement wil af van ‘hijab-promotie’

Lees meer

Het Europees Parlement wil ‘promotie’ van de hoofddoek in campagnes door de Europese Unie verbieden.

Het parlement nam gisteren een amendement met die strekking aan op het budget van de Europese Unie voor het financiële jaar 2023.

Eind vorig jaar ontstond ophef over een video van de Raad van Europa en de Europese Unie, die boodschappen verspreidde als ‘Diversiteit is schoonheid, en de hijab staat voor vrijheid’ en ‘Vier de diversiteit en respecteer de hijab’. Na felle kritiek van met name het streng-seculiere Frankrijk trok de Raad het filmpje in.

Ook wil het Europees Parlement dat de Europese Commissie geen organisaties financiert die aan de Moslimbroederschap zouden zijn gelieerd. Een amendement hiertoe werd aangenomen.

Daarmee doelt het parlement onder meer op de internationale islamitische studentenorganisatie FEMYSO. GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht kwam in aanloop naar de verkiezingen van 2021 onder vuur te liggen, omdat ze een bestuursfunctie bij deze organisatie bekleedde.

De amendementen splijten de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement, waar de VVD en D66 allebei in zitten. D66 stemde gisteren tegen beide amendementen. Aan de Kanttekening vertelt D66-Europarlementariër Samira Rafaela dat hier sprake is van ‘institutionele islamofobie’.

‘Campagnes met vrouwen met hoofddoeken die tijdens corona gingen oproepen om bijvoorbeeld wel een coronaprik te nemen is goed bevallen’, zegt Rafaela, ‘en heeft gewerkt om de Europese moslimgemeenschap aan te moedigen om die prik te nemen. Dat is het effect als mensen zich herkennen in Europese campagnes.’

Ook krijgt volgens Rafaela het Europees Parlement nu te veel ruimte om alle islamitische organisaties verdacht te maken. ‘Dan kan het gevolg zijn dat die organisaties geen financiering meer krijgen, en dat dit op een verkeerde manier tegen alle moslimorganisaties gebruikt kan worden.’

Rafaela stemde tegen het hele aangenomen rapport op het budget van 2023, haar D66-collega Sophie in ‘t Veld alleen tegen deze twee amendementen.

 

- Advertentie -